1.Informarea grupurilor tinta:
In cadrul activitatii de informare, APADAR pune la curent toti refugiatii si apatrizii care ajung in contact cu Asociatia cu aspectele legale importante legate de drepturile si obligatiile acestora si ofera informatii in legatura cu organismele carora acestia trebuie sa se adreseze pentru solutionarea oricaror probleme.

2.Acordarea de asistenta juridica:
Juristii care activeaza pe baza de voluntariat in A.P.A.D.A.R. acorda asistenta pe doua directii:
Pentru solicitantii de protectie: incepind de asistarea la interviul preliminar cu functionarul ONR pana la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive
Pentru cei care au obtinut statutul de refugiat si pentru apatrizi: asistenta juridica in ceea ce doresc sa intreprinda in Romania si in cazul incalcarii unor drepturi ale acestora.

 

 

3.Acordarea de asistenta sociala:
Intrucat fondurile alocate refugiatilor de la bugetul de stat sunt putine, A.P.A.D.A.R. sustine persoanele care nu au posibilitati materiale si care locuiesc in cele doua centre pentru refugiati al ONR, in centrul Autoritatii pentru Straini, precum si in punctul de tranzit al aeroportului Henry Coanda prin donarea de alimente si imbracaminte.

4.Acces la informatie:
A.P.A.D.A.R. pune la dispozitie la sediul sau din Strada Batistei echipamentul necesar pentru ca apatrizii si refugiatii sa aiba acces pe Internet; pot afla astfel ultimele informatii din tara de provenienta si pot putea lua legatura cu familia pentru a sti ce demersuri sunt necesare mai departe.

5.Integrarea refugiatilor si apatrizilor in sociatatea romaneasca:
Pentru persoanele care au dobindit deja statutul de refugiat si pentru apatrizii ce au resedinta pe teritoriul Romaniei, A.P.A.D.A.R. faciliteaza obtinerea unor locuri de munca prin prospectarea permanenta a pietei precum si prin activitati de loby ce au ca scop sensibilizarea angajatorilor pentru evitarea unor cazuri de discriminare.

In curind:
-pentru ca integrarea in societatea romaneasca inseamna in primul rand facilitarea comunicarii, A.P.A.D.A.R are in vedere punerea la punct a unui program de invatare a limbii romane prin organizarea de cursuri de limba romana. Acest program se afla in stadiul de proiect si se estimeaza a fi inceput in al doilea trimestru al anului 2006
-facilitarea obtinerii de locuri de munca se face la ora actuala punctual. A.P.A.D.A.R. are in discutie un proiect mai amplu care sa implice o baza de date on-line, eficienta si usor de consultat.

Joomla templates by a4joomla