S-a spanzurat de disperare

Cazul apatridului Marin Mogos, care a fost gasit strangulat cu o sarma, sambata dimineata, in “zona sterila” a Punctului de tranzit de pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti,  redeschide o problema veche a guvernantilor romani, care au evitat, mandat dupa mandat, sa se implice in rezolvarea situatiilor disperate ale acestor oameni fara tara.

Marin Mogos impreuna cu familia sa au renuntat la cetatenia romana in 1993, dupa ce au fost expulzati de pe teritoriul Germaniei. De atunci si pana in prezent, ei s-au luptat cu autoritatile pentru a nu fi obligati sa intre in Romania si sa-si piarda dreptul de a se reintoarce in Germania. Problema lor, ca si a altor cateva sute de romani, vine din faptul ca dupa 1990 au cerut rezidenta in Germania, dar cererile lor au fost refuzate. In mod normal, ei au fost returnati in tara. Numai ca odata ajunsi aici ar fi intrat in vigoare interdictia de a patrunde in Germania.

Era bolnav de diabet

Pentru a evita aceasta situatie, ei au decis sa renunte la cetatenia romana, sperand la o rezolvare pe cale juridica a situatiei lor. Din nefericire pentru ei, guvernele nu au catadicsit sa-i ajute, astfel ca vreme de sapte ani Marin si familia sa au fost nevoiti sa traiasca intre cei patru pereti ai camerei repartizate in Punctul de tranzit Otopeni. Dupa mai multe tentative de suicid, in dimineata zilei de sambata, Marin Mogos a fost gasit mort, avand in jurul gatului o sarma ghimpata. Barbatul de 45 de ani suferea de diabet si era dependent de insulina.
Marin Mogos nu e singurul apatrid din Otopeni care a vrut sa-si ia zilele.

Si el a vrut sa se sinucida

Ion Mihai (45 de ani) e un alt apatrid care a plecat din Romania inainte de 1989. In Germania, sotia si cei 7 copii au obtinut cetatenia, dar el nu. A fost trimis in 2002 in tara, dar a refuzat sa paseasca pe teritoriul romanesc, constient de faptul ca in urma interdictiei nu-si va mai vedea familia. Cat timp a stat in punctul de tranzit, starea sanatatii sale s-a agravat, fiind diagnosticat cu arterita, tromboflebita cu infectie si necroza. Ion Mihai se afla in situatia de a-si pierde piciorul.

Demersurile sale nu au gasit inca o rezolvare, astfel ca si el a ajuns in culmea disperarii si a amenintat de mai multe ori ca va recurge la suicid.

Sursa: Eduard Neagu, Libertatea, 19.03.2007

Joomla templates by a4joomla