Print

Un apatrid expulzat din Germania împreuna cu familia sa, în urma cu sase ani, s-a sinucis, sâmbata dimineata, în Centrul de Tranzit de pe Aeroportul International „Henri Coanda“. Marin Mogos, fost cetatean roman, aflat cu familia in acest centru de cinci ani, s-a spanzurat cu o sarma de fereastra camerei in care statea.

Un apatrid expulzat din Germania împreuna cu familia sa, în urma cu sase ani, s-a sinucis, sâmbata dimineata, în Centrul de Tranzit de pe Aeroportul International „Henri Coanda“. Marin Mogos, fost cetatean roman, aflat cu familia in acest centru de cinci ani, s-a spanzurat cu o sarma de fereastra camerei in care statea.

Apatridul Marin Mogos a fost gasit, sambata, la ora 6.45, de politistul de frontiera care supravegheaza camerele in care locuiesc persoanele expulzate si fara cetatenie. Agentul l-a gasit spanzurat cu o sarma de o bara de metal de la fereastra camerei si a incercat sa-l resusciteze, dupa ce a taiat sarma, dar fara nici o sansa. A alertat medicii de la Aeroportul International Henri Coanda, dar nici acestia nu au mai avut ce face, decat sa constate decesul.

Apatrid din 1990

Marin Mogos este apatrid din anul 1990, iar de mai multi ani locuia în Germania, când, în baza unui ordin al ministerului german, din 9 mai 2001, care viza toti apatrizii, a fost exulzat în România. Autoritatile din România au acceptat preluarea celor trimisi în tarile de origine, însa nu i-au putut scoate pe cei returnati din zona de tranzit, întrucât acestia au refuzat cetatenia româna si nu au nici o alta identitate oficiala. Marin Mogos a dat în judecata la CEDO atât statul român, cât si pe cel german, însa a pierdut procesele. Spunea deseori ca mai bine moare decat sa traiasca in Romania, singura sa dorinta fiind aceea de a se intoarce in Germania.

Refuzul de a reintra in tara

Marin Mogos se afla în centrul pentru apatrizi împreuna cu sotia sa si doi copii - un baiat si o fata - din 7 martie 2002, cand a fost expulzat din Germania. Povestea familiei Mogos a fost mediatizata in repetate randuri, iar Marin si sotia sa au incercat sa-si rezolve problema, apeland chiar si la CEDO, refuzånd sa traiasca in Romania. Familia Mogos a reclamat statul român la CEDO pentru încalcarea, de catre autoritatile române, a mai multor drepturi.
În 6 mai 2004, instanta europeana a declarat inadmisibila cererea, motivand ca reclamantii i-au agresat pe medicii chemati sa interneze o alta persoana aflata în centru si pe agentii de politie prezenti. Curtea a mai retinut ca, din documentele prezentate de reclamanti, nu rezulta ca acestia ar fi fost agresati de catre agentii de politie sau ca actiunea autoritatilor ar fi fost excesiva sau disproportionata. De asemenea, Curtea a retinut si argumentele Guvernului conform carora camerele în care erau cazati reclamantii în centru raspundeau unor standarde minime si faptul ca acestia au beneficiat în numeroase rânduri de consultatii medicale, ei refuzând sistematic spitalizarea. CEDO si-a mai motivat decizia si în baza constatarilor potrivit carora autoritatile de frontiera nu au îngradit dreptul reclamantilor de a coresponda cu instanta de la Strasbourg.
În plus, Curtea a retinut ca reclamantii sunt liberi sa paraseasca oricând centrul de tranzit, pentru a intra în tara. Numai ca familia Mogos nu vroia sa mai intre in Romania. Si reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU, caruia li se adresasera, le-au comunicat ca nu pot interveni si ca ar fi mai indicat sa-si refaca actele pentru cetatenie. Prefera sa se judece cu statul roman, avand in prezent procese pe rol.

 sursa: http://www.gardianul.ro