Apatridul Romanov a acceptat sa fie gazduit in Centrul pentru refugiati de la Otopeni

Carol Romanov, apatridul de origine romana care a fost expulzat din Germania, saptamina trecuta, este gazduit, incepind de marti, in Centrul de cazare pentru refugiati din cadrul Aeroportului International Bucuresti-Otopeni, informeaza Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Centrul apartine Politiei de Frontiera si are acelasi regim juridic ca cel al zonei de tranzit din aeroport. In centrul de cazare, Romanov va putea fi contactat de avocatul sau si de reprezentanti ai Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati.

Carol Romanov a sosit pe Aeroportul International Bucuresti-Otopeni in data de 8 august, la ora 20.15, cu o cursa a companiei Tarom si a refuzat timp de aproape o saptamina sa paraseasca zona de tranzit a aeroportului.

El este unul dintre primii apatrizi care au fost expulzati din Germania. Romanov a lucrat timp de peste zece ani in aceasta tara si refuza sa intre in Romania, solicitind sa ramina in "zona neutra" a aeroportului.

Potrivit Ministerului de Interne, expulzarea persoanelor fara cetatenie de origine romana din Germania este legala si se face in baza acordului de readmisie semnat de autoritatile din cele doua state, prin care un numar de peste opt mii de apatrizi de vor fi trimisi in Romania.

Ministerul de Interne (MI) a anuntat ca, in situatia in care Romanov intentionaza sa intre in Romania, va intreprinde toate demersurile pe linga autoritatile competente in solutionarea statutului sau juridic. Astfel, acestuia ii vor fi eliberate documente in functie de optiunea sa, respectiv legitimatie de cetatean strain sau, in situatia in care doreste sa se stabileasca in tara, pasaport pentru persoana fara cetatenie.

Totodata, in masura in care apatridul va dori sa redobindeasca cetatenia romana, MI il va sprijini in demersurile pe care le va intreprinde, precum si in reintegrarea sa socio-profesionala.

La rindul sau, Serban Mihailescu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a declarat ca Executivul nu va lua in discutie situatia apatridului Carol Romanov.

El a aratat ca exista anumite reglementari referitoare la situtia apatrizilor si a amintit ca, la inceputul lunii iulie, a fost inaugurat Centrul pentru refugiati Otopeni care ofera si acestor categorii de persoane conditii civilizate de cazare pentru o perioada determinata.

"Avem o vasta experienta in domeniu pentru ca la Otopeni sint permanent 20-30 de persoane care stau acolo linistite", a spus Mihailescu.

Sursa: Ziarul de Iasi, 15.08.2001

Joomla templates by a4joomla