Ministerul de Interne il va ajuta pe apatridul Romanov sa-si solutioneze statutul juridic

Conditia este ca acesta sa intre in Romania

Ministerul de Interne (MI) il va sprijini pe Carol Romanov, apatridul de origine romana, care, de citeva zile, refuza sa paraseasca zona neutra a Aeroportului Internatioal Bucuresti-Otopeni, daca acesta va intra in Romania, se arata intr-un comunicat remis, luni, de biroul de presa al MI.

MI il asigura pe Romanov ca, in situatia in care acesta intentionaza sa intre in Romania, va intreprinde toate demersurile pe linga autoritatile competente in solutionarea statutului sau juridic. Astfel, acestuia ii vor fi eliberate documente in functie de optiunea sa, respectiv legitimatie de cetatean strain sau, in situatia in care doreste sa se stabileasca in tara, pasaport pentru persoana fara cetatenie.

Totodata, in masura in care Carol Romanov va dori sa redobindeasca cetatenia romana, MI il va sprijini in demersurile pe care le va intreprinde, precum si in reintegrarea sa socio-profesionala.

Din considerente umanitare, MI ii asigura lui Romanov, in zona de tranzit a aeroportului, cazare, hrana, apa, telefon si dreptul de a fi asistat.

Tot luni, Serban Mihailescu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a declarat ca Executivul nu va lua in discutie situatia apatridului Carol Romanov.

El a aratat ca exista anumite reglementari referitoare la situtia apatrizilor si a amintit ca, la inceputul lunii iulie, a fost inaugurat Centrul pentru refugiati Otopeni care ofera si acestor categorii de persoane conditii civilizate de cazare pentru o perioada determinata.

"Avem o vasta experienta in domeniu, pentru ca la Otopeni sint permanent 20-30 de persoane care stau acolo linistite", a spus Mihailescu.

Carol Romanov a sosit pe Aeroportul International Bucuresti-Otopeni miercuri, la ora 20.15, cu o cursa a companiei Tarom. El este unul dintre primii apatrizi care au fost expulzati din Germania. Romanov a lucrat timp de peste zece ani in aceasta tara si refuza sa intre in Romania, solicitind sa ramina in "zona neutra" a aeroportului, pentru a-si "limpezi gindurile".

Potrivit Ministerului de Interne, expulzarea persoanelor fara cetatenie de origine romana din Germania este legala si se face in baza acordului de readmisie semnat de autoritatile din cele doua state, prin care un numar de peste opt mii de apatrizi de vor fi trimisi in Romania.

 Sursa: Ziarul de Iasi, 14.08.2001

Joomla templates by a4joomla