Print

Irakieni posibil implicati in rapirea jurnalistilor romani, judecati pentru uciderea unei britanice

Margaret Hassan in ianuarie 2003. (CARE AUSTRALIA/AFP/Getty Images)

Doi irakieni vor fi judecati pentru rapirea si uciderea, in urma cu patru ani, a lui Margaret Hasssan, angajata britanica a unei organizatii umanitare, reteaua din faceau parte fiind banuita de sechestrarea altor 14 straini, printre care si cei trei jurnalisti romani, scrie Times in editia online.

Un alt barbat banuit de impuscarea in cap a lui Margaret Hassan este de asemenea vizat. Cel de-al patrulea suspect, Mustafa Salman al-Jubouri, a fost condamnat in iunie 2006 la inchisoare pe viata pentru implicarea sa in acest caz.

Liderul retelei a ramas totusi in libertate si exista informatii conform carora el s-ar ascunde in Siria.

Un ofiter de politie care lucra la solutionarea acestui caz de cand Margaret Hassan a fost rapita, la 19 octombrie 2004, la Bagdad, este hotarat sa ii aduca pe toti in fata justitiei. "Mi-am dat cuvantul", a precizat politistul. "Chiar daca ar insemna sa lucrez toata cariera mea la acest caz, acesta nu va lua sfarsit. Va ramane deschis pana ii vom prinde pe toti", a adaugat el.

Cei opt membri ai retelei, aflati in doua masini, au organizat o ambuscada pentru a o rapi pe angajata organizatiei umanitare care se indrepta spre Bagdad. Soferul acesteia a fost batut crunt, iar colegul de origine irakiana al lui Hassan a fost amenintat cu pistolul. Ea a fost luata din masina ei si obligata sa urce in cea a rapitorilor.

Margaret Hassan a fost sechestrata timp de aproximativ doua zile, dupa care a fost mutata la o ferma din Arab Jabour, din sudul Baghdadului. Ulterior, ea a fost ucisa.

Grupul de rapitori este banuit de sechestrarea a 14 straini, printre care doi reporteri francezi, trei jurnalisti romani, un reporter italian si unul spaniol.

Sursa: The Epoch Times, 20.11.2008