Uniunea Europeana si-a exprimat joi ingrijorarea fata de decizia premierului rus Vladimir Putin de a merge in Abhazia, "fara sa fi cerut autorizatie din partea Georgiei", si a condamnat vizita.
"Uniunea Europeana considera ca aceasta vizita nu respecta principiul integritatii teritoriale (a Georgiei - n.red.) si nu ajuta eforturile internationale purtate pentru stabilizarea regiunii", a declarat presedintia suedeza intr-un comunicat citat de AFP.
"Uniunea Europeana si-a reiterat sustinerea fata de suveranitatea in integritatea teritoriala a Georgiei", a adaugat Suedia.
Vladimir Putin a promis Anhaziei sustinerea militara si financiara de care ar putea avea nevoie, in cursul vizitei sale in aceasta mica regiune georgiana, a carei indepedenta a fost recunoscuta de Moscova dupa conflictul cu Tbilisi e anul trecut.
De altfel, vizita lui Putin intervine la mai putin de o saptamana dupa implinirea a un an de la conflictul ruso-georgian legat de Osetia de Sud, un alt teritoriu georgian rebel, pe fondul tensiunile exacerbate dintre Moscova si Tbilisi.
Ministerul georgian de Externe si-a exprimat "protestele vehemente fata de aceasta noua tentativa de destabilizare a situatiei si de alimentare a tensiunii din Caucaz".
Ministerul a denuntat intr-un comunicat o "provocare desfasurata in stilul serviciilor speciale sovietice". Este vorba de o "noua dovada ca Rusia continua sa sfideze normele recunoscute international si principiile dreptului international", a conchis el.

Sursa: http://www.ziare.com/UE_protesteaza_fata_de_vizita_lui_Putin_in_Abhazia-852437.html

Joomla templates by a4joomla