Print

Conflictul din Columbia, care a implicat armata, formatiuni de gherila, paramilitari si traficanti de droguri, a antrenat in 2008 deplasarea fortata a aproape 380.000 de persoane, potrivit unui recent raport al Amnesty International, care cere guvernului de la Bogota sa actioneze impotriva acestei situatii - informeaza AFP.

Potrivit acestei organizatii de aparare a drepturilor omului, numarul persoanelor stramutate a crescut in Columbia cu 24% in 2008 in raport cu anul anterior.

"Astazi, in Columbia exista intre trei si patru milioane de persoane stramutate in interiorul tarii, echivalentul populatiei unei tari precum Uruguayul", scrie aceasta organizatie neguvernamentala, potrivit careia circa 500.000 de persoane s-ar fi refugiat in tari vecine.

Majoritatea persoanelor stramutate "fug de violenta care decurge din 40 de ani de conflict armat", subliniaza Amnesty in acest raport.

 

Atat timp cat autoritatile columbiene nu vor admite "adevaratele consecinte ale conflictului", posibilitatea respectarii drepturilor omului in cazul a milioane de persoane afectate va fi "minima", adauga organizatia.

Desi estimarile in ceea ce priveste numarul persoanelor stramutate variaza intre 2,5 si patru milioane, Natiunile Unite considera ca aceasta tara ramane pe locul al doilea pe plan mondial in acest domeniu, alaturi de Irak si dupa Sudan.

Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2009/07/article_49335.html