Print

Israelul şi-a intensificat ofensiva în sudul Fâşiei Gaza

Israelul şi-a intensificat ofensiva în sudul Fâşiei Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Israelul şi-a intensificat ofensiva în sudul Fâşiei Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul şi-a intensificat joi ofensiva în sudul Fâşiei Gaza, odată cu intrarea a zeci de tancuri din teritoriul israelian în aceată zonă, sprijinite de raiduri aeriene împotriva oraşului Rafah, în apropierea frontierei cu Egiptul, potrivit martorilor.

Zeci de tancuri israeliene, susţinute de elicoptere, au pătruns joi dimineaţa în sudul Fâşiei Gaza prin punctul de trecere de la Kisufim în jurul orei locale 01.00 (01.00 ora României), îndreptându-se spre oraşul Khan Younes, cel mai mare oraş din sudul regiunii şi bastion al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

În acelaşi timp, avioanele israeliene au efectuat două raiduri împotriva obiectivelor din oraşul Rafah, în sudul teritoriului, în apropiere de frontiera egipteană, vizând o casă şi un tunel suspectate că ar fi fost folosite pentru contrabandă, potrivit martorilor.

Armata a confirmat informaţiile privind raidurile din Rafah.

Potrivit primelor informaţii, nu au existat victime.

Armata israeliană şi-a intensificat miercuri seara acţiunile în Rafah somându-i pe locuitorii oraşelor frontaliere cu Egiptul să îşi părăsească locuinţele înaintea bombardamentelor asupra tunelurilor folosite pentru contrabandă.

Armata israeliană "cere celor care locuiesc (în cartierele frontaliere cu Egiptul) să îşi părăsească locuinţele", potrivit mesajului transmis prin milioane de manifeste împrăştiate de-a lungul frontierei egiptene. Textul avertiza că armata "va bombarda zona din cauza utilizării acesteia de către terorişti pentru (a adăposti) tuneluri şi a depozita" arme. Armata a confirmat difuzarea acestor manifeste "pentru a evita pierderile civile".

Un purtător de cuvânt a precizat că locuitorii trebuie să îşi părăsească locuinţele din momentul difuzării manifestelor până a doua zi dimineaţa (joi) la ora locală 08.00 (08.00 ora României).

Armata a localizat între 250 şi 300 de tuneluri, în timp ce contrabandiştii palestinieni din Rafah estimează că numărul acestora ar depăşi 500.

Intensificarea operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza a survenit în cea de a şasea zi a ofensivei terestre împotriva Hamas.

Israelul a aprobat miercuri extinderea ofensivei militare declanşaste la 27 decembrie şi soldată până în prezent cu peste 700 de morţi. Cei 12 miniştri ai Cabinetului pentru Securitate "au aprobat continuarea operaţiunilor terestre, inclusiv o a treia fază, de extindere a ofensivei prin avansarea în zonele populate", a declarat un oficial din domeniul Apărării.

Acesta a precizat că responsabilitatea de a aplica sau nu decizia Cabinetului pentru Securitate revine oficialilor Apărării.

Totodată, autorităţile israeliene au anunţat trimiterea de emisari în Egipt pentru a discuta propunerile privind încheierea unui armistiţiu, sperând în special că discuţiile vor duce "la un acord privind contrabanda cu arme care va crea condiţiile care să permită încheierea operaţiunii militare din Fâşia Gaza".

Sursa: Mediafax, 08.01.2009