Print
   Daca exista o data care aminteste ca Italia a fost o tara a emigratiei, aceasta este cea de 8 august 1956, cand au murit intr-o mina din satul belgian Marcinelle 262 de mineri, dintre care 136 italieni. In aceeasi zi in care presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini, rememora cea mai tragica data a emigratiei italiene, dupa cel de-al doilea razboi mondial, in Italia intra in vigoare legea care considera imigratia clandestina drept infractiune, noteaza ziarul El Pais consultat de Agerpres.
   La nimic nu au folosit reprosurile bisericii, respingerea sindicatelor si a opozitiei, preocuparile presedintelui italian, ex comunistul Giorgio Napolitano si indoielile multor juristi privind constitutionalitatea sa: pentru cei 650.000 de imigranti fara acte in regula, care se apreciaza ca exista acum in Italia, prezenta lor in aceasta tara ii transforma in infractori. Duminica au intervenit primele detentii in numeroase orase. Masura cuprinsa in pachetul de securitate promovat de ministrul italian de interne, Roberto Maroni - membru de vaza al Ligii Nordului, partidul care a facut din lupta impotriva imigratiei pilonul proiectului sau politic - indeplineste promisiunea pe care guvernul lui Silvio Berlusconi a facut-o acum un an in primul sau consiliu de ministri. Este insa vorba de o indeplinire cu jumatate de masura. Executivul tocmai a aprobat un decret care, potrivit calculelor oficiale, va permite reglementarea situatiei a cel putin 300.000 de clandestini.
   Decretul a fost aprobat la cererea membrilor coalitiei de la putere, care in ajunul intrarii in vigoare a legii antiimigratie, au pus pe masa problema pe care o va presupune penalizarea a mii de 'badanti': persoane care au grija de varstnici si bolnavi si pe care mii de familiile italiene ii gazduiesc in casele lor. "Ce le vom spune famililor?", a intrebat vicepremierul de origine democrat-crestina Carlo Giovanardi, care a propus prima data aceasta reglementare. Giovanardi a suscitat resentimente in randul membrilor formatiunii Popolo de la Liberta, partidul lui Berlusconi si furia partenerilor din Liga Nodului.
   Dar pana la urma, reglementarea masiva a ingrijitorilor si a personalului menajer a fost aprobata prin decret saptamana trecuta. Incepand de la 1 septembrie, aceste persoane isi vor putea legaliza situatia din campul muncii prin achitarea unei taxe, similara contributiilor varsate la securitatea sociala care asteapta un aport de circa 1,3 miliarde de euro. Se repeta acum in Italia ceea ce s-a intamplat, in 2002, cand inainte de intrarea in vigoare a Legii privind Imigrantii strainii guvernul lui Berlusconi a reglementat situatia a 650.000 de imigranti fara acte in regula.
   "A fost cea mai mare reglementare aprobata in Italia'" aminteste Tito Boeri, economist si profesor la Universitatea Bocconi din Milano, care este de parere ca executivul a fost nevoit sa raspunda din nou prin aceeasi masura. Deoarece multimea de 'badanti' 'reprezinta pentru multe familii singurul recurs pentru a acoperi neajunsurile sistemului protectiei sociale'. Insa chiar si prin aceasta reglementare selectiva, problemele nu par sa se rezolve. Deoarece penalizarea imigrantilor ilegali afecteaza si alte sectoare de productii, precum constructiile si agricultura.
   Este ceea ce asigura multi reprezentanti ai partidelor integrate in guvern, in frunte cu ministrul pentru desvoltare, Claudio Scajola, care in ziarul Corriere della Sera, s-a aratat in favoarea "solutionarii situatiilor cele mai delicate care nu au nicio legatura cu criminalitatea". Afirmatiile sale au suscitat o apriga polemica in Italia. Liga Nordului a replicat ca 'nu exista nicio posibilitate de a aproba si alte reglementari". Intre timp, lideri ai partidului lui Berlusconi au insistat ca este vorba de o necesitate vitala pentru companii. Duminica a fost Fini, cel care le-a reamintit din Belgia aliatilor sai politici ca "trebuie respectata munca celor care nu se afla in situatie legala".
   "Dezbaterea deschisa si decizia de a reglementa situatia personalului menajer si a ingrijitorilor este o dovada ca politicile guvernului asupra imigratiei au esuat si sunt destinate esecului", argumenteaza profesorul Boeri, "avand in vedere ca multe companii din nord-estul Italiei (fieful politic al Ligii Nordului) au nevoie de mana de munca pe care legea asupra imigratiei o face inaccesibila". Lotul de intrare a imigrantilor extracomunitari a oferit 170.000 locuri de munca in 2007.
   S-au primit aproape 700.000 de cereri. "Potrivit legii, sunt patronii cei care trebuie sa prezinte o cerere (de permis de munca) pentru imigrantii aflati teoretic in strainatate, dar care se afla de fapt aici" explica juristul Fulvio Vassallo Paleologo. Potrivit acestui specialist in legislatia muncii straine, guvernul "ii penalizeaza pe imigranti" cu noi legi si genereaza "o situatie imposibil de sustinut pentru aglomeratele tribunale italiene".
   Este insa si o masura menita sa evite limitarile impuse expulzarilor prevazute in normativa Uniunii Europene. "Asa numita directiva a rusinii, directiva de reintoarcere aprobata in decembrie 2008, cu toate defectele sale prevede garantii pentru imigranti impotriva expulzarii. Exceptand cazul in care s-a comis o infractiune", spune Vassallo. Insa in Italia incepand de duminica este deja o infractiune sa traiesti fara a avea acte in regula, conchide ziarul.