PROTEST IMPOTRIVA INVAZIEI RUSILOR IN UCRAINA

      VINERI 07.03.2014 intre orele 14.00-16.00 in fata Ambasadei Rusiei in Romania

                                         organizator A.P.A.D.A.R.

Presedinte-Viorel Ene

Pentru o virtuala zi a dreptatii

Daca in Romania se va sarbatorii vreodata o zi a dreptatii, ar fi nimerit ca in acel moment sa se citeasca cu voce tare si articolul Tragedia familiei Mogos, publicat de catre Cristian STEFANESCU pe http://www2.dw-world.de/romanian/. E greu de crezut insa ca in Romania se va sarbatorii, cel putin in urmatorii 20 de ani, o zi a dreptatii. (E.B.)

Apatridul Mihai Mogos, unul dintre fostii cetateni romani expulzati in circumstante ciudate, cu cinci ani in urma, de Germania si care au refuzat sa intre in Romania, s-a sinucis. Deutsche Welle a prezentat de multe ori drama familiilor care au vietuit, in anii din urma, in no man’s land-ul de la Otopeni. Au fost multi: familia Codreanu, Carol Romanov, Mihai Ion, familia Mogos. O parte dintre ei a renuntat sa mai lupte, altii au ajuns pe paturi de spital. Mogosii erau ultimii ramasi consecventi deciziei de a nu se intoarce in tara a carei cetatenie o abandonasera. Au parcurs toate etapele posibile (proteste, procese, recursuri) si au ajuns, dupa cinci ani de viata in conditii inumane, o familie de oameni la capatul puterilor psihice.

 Sursa: Confidential Press

S-a spanzurat de disperare

Cazul apatridului Marin Mogos, care a fost gasit strangulat cu o sarma, sambata dimineata, in “zona sterila” a Punctului de tranzit de pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti,  redeschide o problema veche a guvernantilor romani, care au evitat, mandat dupa mandat, sa se implice in rezolvarea situatiilor disperate ale acestor oameni fara tara.

Marin Mogos impreuna cu familia sa au renuntat la cetatenia romana in 1993, dupa ce au fost expulzati de pe teritoriul Germaniei. De atunci si pana in prezent, ei s-au luptat cu autoritatile pentru a nu fi obligati sa intre in Romania si sa-si piarda dreptul de a se reintoarce in Germania. Problema lor, ca si a altor cateva sute de romani, vine din faptul ca dupa 1990 au cerut rezidenta in Germania, dar cererile lor au fost refuzate. In mod normal, ei au fost returnati in tara. Numai ca odata ajunsi aici ar fi intrat in vigoare interdictia de a patrunde in Germania.

Era bolnav de diabet

Pentru a evita aceasta situatie, ei au decis sa renunte la cetatenia romana, sperand la o rezolvare pe cale juridica a situatiei lor. Din nefericire pentru ei, guvernele nu au catadicsit sa-i ajute, astfel ca vreme de sapte ani Marin si familia sa au fost nevoiti sa traiasca intre cei patru pereti ai camerei repartizate in Punctul de tranzit Otopeni. Dupa mai multe tentative de suicid, in dimineata zilei de sambata, Marin Mogos a fost gasit mort, avand in jurul gatului o sarma ghimpata. Barbatul de 45 de ani suferea de diabet si era dependent de insulina.
Marin Mogos nu e singurul apatrid din Otopeni care a vrut sa-si ia zilele.

Si el a vrut sa se sinucida

Ion Mihai (45 de ani) e un alt apatrid care a plecat din Romania inainte de 1989. In Germania, sotia si cei 7 copii au obtinut cetatenia, dar el nu. A fost trimis in 2002 in tara, dar a refuzat sa paseasca pe teritoriul romanesc, constient de faptul ca in urma interdictiei nu-si va mai vedea familia. Cat timp a stat in punctul de tranzit, starea sanatatii sale s-a agravat, fiind diagnosticat cu arterita, tromboflebita cu infectie si necroza. Ion Mihai se afla in situatia de a-si pierde piciorul.

Demersurile sale nu au gasit inca o rezolvare, astfel ca si el a ajuns in culmea disperarii si a amenintat de mai multe ori ca va recurge la suicid.

Sursa: Eduard Neagu, Libertatea, 19.03.2007

Sinucidere la Aeroportul "Henri Coanda"

Marin Mogos, un apatrid care, in urma cu cinci ani, a fost expulzat din Germania s-a sinucis in Centrul de Tranzit aflat pe Aeroportul "Henri Coanda". Decesul barbatului a fost constatat sambata dimineata, dupa ce acesta a fost gasit in stare de inconstienta, sugrumat cu o sarma.
Mogos a fost descoperit la ora 7, intr-o camera de cazare a apatrizilor din zona neutra a aeroportului. Potrivit primelor informatii, politistii de frontiera au incercat fara succes sa-l resusciteze, medicii serviciului de ambulanta chemati la fata locului neputand decat sa constate decesul barbatului. Se stie ca Marin Mogos se afla in Centrul de Tranzit pentru apatrizi de pe Aeroportul International "Henri Coanda" impreuna cu familia sa: sotia si doi copii, o fata si un baiat. Fiica lui Mogos, Dorina, a incercat la randul ei sa se sinucida, anul trecut, dupa ce luase o supradoza de medicamente. Din fericire, tanara a fost salvata, fiind transportata la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" si apoi la Spitalul "Alexandru Obregia", medicii recomandandu-i un tratament psihiatric pentru a contracara depresia care a impins-o la gestul sinuciderii. Familia fetei nu a fost insa de acord ca Dorina sa ramana in spital pentru tratamentul psihiatric sugerat de medici. Dorina Mogos a incercat, recent, sa intre in Romania pentru a se putea casatori cu un barbat care la ora actuala se afla in Germania insa nu a primit acordul familiei sa paraseasca Centrul de Tranzit.
Reclamatii la CEDO
Familia Mogos se afla in litigiu cu statul roman. Ei au reclamat la CEDO incalcarea, de catre autoritatile romane, a dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului), a dreptului la libertate si siguranta (articolul 5), a dreptului la libera circulatie (articolul 2 din Protocolul 4 aditional la Conventie), a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu, precum si a dreptului la un recurs individual. In 6 mai 2004, instanta europeana a declarat inadmisibila cererea referitoare la incalcarea drepturilor la libertate si siguranta, la libera circulatie si a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu, iar la sfarsitul anului urmator a respins si ultimul capat de cerere care ramasese nesolutionat, referitor la incalcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante. In motivarea deciziei, CEDO a aratat ca reclamantii i-au agresat pe medicii chemati sa interneze o alta persoana aflata in centru si pe agentii de politie prezenti. Curtea a mai retinut ca din documentele prezentate de reclamanti, nu rezulta ca acestia ar fi fost agresati de catre agentii de politie sau ca actiunea autoritatilor ar fi fost excesiva sau disproportionata. De asemenea, Curtea a retinut si argumentele Guvernului conform carora camerele in care erau cazati reclamantii in centru raspundeau unor standarde minime si faptul ca acestia au beneficiat in numeroase randuri de consultatii medicale, ei refuzand insa sistematic spitalizarea. CEDO si-a mai motivat decizia si in baza constatarilor potrivit carora autoritatile de frontiera nu au ingradit dreptul reclamantilor de a coresponda cu instanta de la Strasbourg. Curtea a mai retinut ca reclamantii sunt liberi sa paraseasca oricand centrul de tranzit, pentru a intra in tara.
Blaga, acuzat de situatia apatrizilor
Ministrul de Interne a fost acuzat, ieri, de catre presedintele Asociatiei pentru Apararea Apatrizilor si Refugiatilor, Viorel Ene, de situatia celor cinci apatrizi tinuti in zona Aeroportului "Henri Coanda". Acestia au solicitat in urma cu cinci ani returnarea in Germania, considerand ca nu exista motive sa fie scosi din tara respectiva. Ministrul Blaga a refuzat orice discutie pe aceasta tema, refuzand sa dea curs sesizarilor Asociatiei, a spus Ene. Catalin Georgescu, avocatul Asociatiei a aratat ca memorandumul incheiat intre statul roman si cel german prin care autoritatile romane se obliga sa preia apatrizii romani ar fi "un grav abuz". "Acum unul dintre ei a murit, sa vedem cine raspunde?", a spus avocatul.
Sursa: Tudor Borcea, Ziua, 19.03.2007

Un apatrid expulzat din Germania împreuna cu familia sa, în urma cu sase ani, s-a sinucis, sâmbata dimineata, în Centrul de Tranzit de pe Aeroportul International „Henri Coanda“. Marin Mogos, fost cetatean roman, aflat cu familia in acest centru de cinci ani, s-a spanzurat cu o sarma de fereastra camerei in care statea.

Un apatrid expulzat din Germania împreuna cu familia sa, în urma cu sase ani, s-a sinucis, sâmbata dimineata, în Centrul de Tranzit de pe Aeroportul International „Henri Coanda“. Marin Mogos, fost cetatean roman, aflat cu familia in acest centru de cinci ani, s-a spanzurat cu o sarma de fereastra camerei in care statea.

Apatridul Marin Mogos a fost gasit, sambata, la ora 6.45, de politistul de frontiera care supravegheaza camerele in care locuiesc persoanele expulzate si fara cetatenie. Agentul l-a gasit spanzurat cu o sarma de o bara de metal de la fereastra camerei si a incercat sa-l resusciteze, dupa ce a taiat sarma, dar fara nici o sansa. A alertat medicii de la Aeroportul International Henri Coanda, dar nici acestia nu au mai avut ce face, decat sa constate decesul.

Apatrid din 1990

Marin Mogos este apatrid din anul 1990, iar de mai multi ani locuia în Germania, când, în baza unui ordin al ministerului german, din 9 mai 2001, care viza toti apatrizii, a fost exulzat în România. Autoritatile din România au acceptat preluarea celor trimisi în tarile de origine, însa nu i-au putut scoate pe cei returnati din zona de tranzit, întrucât acestia au refuzat cetatenia româna si nu au nici o alta identitate oficiala. Marin Mogos a dat în judecata la CEDO atât statul român, cât si pe cel german, însa a pierdut procesele. Spunea deseori ca mai bine moare decat sa traiasca in Romania, singura sa dorinta fiind aceea de a se intoarce in Germania.

Refuzul de a reintra in tara

Marin Mogos se afla în centrul pentru apatrizi împreuna cu sotia sa si doi copii - un baiat si o fata - din 7 martie 2002, cand a fost expulzat din Germania. Povestea familiei Mogos a fost mediatizata in repetate randuri, iar Marin si sotia sa au incercat sa-si rezolve problema, apeland chiar si la CEDO, refuzånd sa traiasca in Romania. Familia Mogos a reclamat statul român la CEDO pentru încalcarea, de catre autoritatile române, a mai multor drepturi.
În 6 mai 2004, instanta europeana a declarat inadmisibila cererea, motivand ca reclamantii i-au agresat pe medicii chemati sa interneze o alta persoana aflata în centru si pe agentii de politie prezenti. Curtea a mai retinut ca, din documentele prezentate de reclamanti, nu rezulta ca acestia ar fi fost agresati de catre agentii de politie sau ca actiunea autoritatilor ar fi fost excesiva sau disproportionata. De asemenea, Curtea a retinut si argumentele Guvernului conform carora camerele în care erau cazati reclamantii în centru raspundeau unor standarde minime si faptul ca acestia au beneficiat în numeroase rânduri de consultatii medicale, ei refuzând sistematic spitalizarea. CEDO si-a mai motivat decizia si în baza constatarilor potrivit carora autoritatile de frontiera nu au îngradit dreptul reclamantilor de a coresponda cu instanta de la Strasbourg.
În plus, Curtea a retinut ca reclamantii sunt liberi sa paraseasca oricând centrul de tranzit, pentru a intra în tara. Numai ca familia Mogos nu vroia sa mai intre in Romania. Si reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU, caruia li se adresasera, le-au comunicat ca nu pot interveni si ca ar fi mai indicat sa-si refaca actele pentru cetatenie. Prefera sa se judece cu statul roman, avand in prezent procese pe rol.

 sursa: http://www.gardianul.ro

Joomla templates by a4joomla