Comunicat de presă

Astazi, 29.04.2009, între orele 10.45 – 13 s-au întrunit, în şedinţă comună, trei Comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru a analiza şi aviza Ordonanţa de Guvern nr. 207/2008 privind paşapoartele biometrice. In cadrul intalnirii s-au abordat aspecte generale ale ordonanatei, urmand ca la urmatoarea intalnire sa se discute cele 37 de pagini de amendamente.

Ca si la sedinta precedenta, a Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati Nationale, reprezentanţii societăţii civile au exercitat un puternic lobby in favoarea respingerii ordonanţei privind paşapoartele cu CIP-uri.

Din păcate, potrivit regulamentului Camerei, reprezentanţii ONG-urilor, prezenţi la şedinţa reunită a comisiilor, nu nu şi-au putut exprima punctul de vedere, decat dupa sedinta, in fata unui numar restrans de deputati.

Reprezentantii Coalitiei Impotriva Statului Politienesc Totalitar i-au contactat personal pe fiecare dintre deputaţii prezenti. Deputatii au primit câte o mapă continand un DVD, documente şi informaţii privind tehnologia RFID şi pericolele pe care folosirea acesteia le implică. 

Deputatilor le-a fost înmânat si un memoriu asumat colectiv de ONG-urile prezente. Memoriul continea argumente de ordin stiintific si juridic impotriva adoptării acestui nou tip de documente de călătorie. (vedeti memoriu si alte documnte in anexe). Semnatarii acestui Memoriu sunt: APADAR, Asociatia Victimelor Mineriadelor, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice, Asociatia Spirit Romanesc, Asociatia Civica Dreptate, Asociatia ANGEL, Asociatia Arhetip.Mapa inmanata parlamentarilor a fost realizata in parteneriat si contine si punctele de vedere al unor reprezenati ai ortodoxiei din manastirea Petru Voda, jud. Neamt si Manastirea Diaconesti, jud. Bacau.

Organizatiile membre ale Coalitiei sustin urmatoarele puncte de vedere:

· Vor solicita parlamentarilor sa respinga aceasta lege sau sa permita cetatenilor romani sa aiba o optiune reala si viabila pentru a putea calatori cu pasaport simplu (fara CIP) pe o perioada adecvata de timp, de minim 5 ani.

· Nu vor accepta CIP-uri bazate pe tehnologia RFID in niciun document de identitate romanesc (buletine, carnete auto, CARD-uri bancare sau de asigurari medicale) si vor initia strangerea de semnaturi pentru promovarea unui pachet de initiative legislative cetatenesti, in acest sens.

· Au monitorizat votul senatorilor si vor monitoriza votul deputatilor pentru a recomanda la alegerile europarlamentare, prezidentiale si parlamentare pe aceia care au promovat in mod real si onest mandatul cetatenilor care i-au votat dupa procedura votului uninominal.

Discuţiile şi dezbaterile de azi au fost doar preparatorii, votul urmând să fie exprimat miercurea viitoare, la o nouă şedinţă a comisiilor. Nu au lipsit opiniile pro şi contra, reprezentanţii Guvernului, prezenţi la şedinţă, nu au putut răspunde tuturor întrebărilor membrilor comisiilor, iar votul de săptămâna viitoare se arată a fi unul indecis, în condiţiile în care Comisia Juridică deja a dat un vot negativ acestei Ordonanţe.

Dintre intrebarile formulate de deputatul Daniel Oajdea (PD-L) și la care nu au raspuns reprezentantii guvernului, mentionam:

· In cazul furtului, cum imi garanteaza Guvernul securitatea datelor din documentul de calatorie ?

· Cine este responsabil pentru inexistenta dezbaterilor publice ?

· Cine este responsabil pentru redactarea eronata a ordonantei ?

În sprijinul demersurilor ONG-urilor care se aflau în şedinţa de la Camera Deputaţilor, Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor (APADAR), membră a Coaliţiei Împotriva Statului Poliţienesc, a organizat un miting de protest anti-cip între orele 10-14 în faţa Camerei Deputaţilor. La mitingul de protest au participat presedintele APADAR, domnul Viorel Ene, membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVMR), precum si membri ai altor ONG-uri din Bucuresti.

In fata Camerei Deputatilor au demonstrat pasnic peste 100 de protestatari, demonstrând încă o dată (dacă mai era nevoie) îngrijorarea şi preocuparea populaţiei cu privire la pericolul reprezentat de amprentare si de tehnologia RFID.

Dezbaterile se vor relua peste o saptamana. Întrucât şedinţa de miercurea viitoare (6 mai 2009) este crucială, anunţăm încă de pe acum organizarea unui nou miting, în aceeaşi locaţie, între orele 10-14. Mai multe organizatii neguvernamentale si-au anuntat din nou participarea, ca invitati, la dezbaterile ce vor avea loc.

Pentru mai multe informatii accesati: www.refuzimplant.ro

Mihai Rapcea, APADAR

Viorel Ene, AVMR

Catalin Georgescu, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice

Radu Hadarca, Asociatia Spirit Romanesc

Eugen Lucan, Asociatia Angel

Joomla templates by a4joomla