Turnură de proporţii în politica Moscovei faţă de satelitul său abhaz! Rusia revendică 160 de kilometri pătraţi de teritoriu georgian în zona controlată de regimul pro-rus din regiunea Abhazia, transmite Radio „Europa liberă”.

Săptămâna curentă, Kremlinul a propus lansarea unor negocieri în acest sens cu autorităţile autoproclamate de la Suhumi. Teritoriul revendicat de Moscova nu i-a aparţinut niciodată Federaţiei Ruse. Cei 160 de kilometri pătraţi revendicaţi de autorităţile ruse sunt situaţi în partea de nord-vest a raionului Gagra, în apropiere de lacul Riţa. O parte a acestui teritoriu cuprinde localitatea Aigba, pe râul Psou, care a reprezentat întotdeauna frontiera dintre Rusia şi Georgia, inclusiv pe durata întregii perioade sovietice.


Moscova a trimis în aşa-zisul „parlament” abhaz un document oficial în care îşi expune propria viziune asupra modului de demarcare a „frontierei ruso-abhaze”. Până şi cei mai filoruşi activişti şi comentatori de la Suhumi consideră inacceptabilă propunerea Moscovei de cedare a celor 160 de kilometri pătraţi din raionul Gagra. Inal Haşig, redactor la publicaţia „Cegemskaia pravda”, declară că Rusia, avansând aceste pretenţii teritoriale şi dorinţa de a anexa localitatea Aibgu şi împrejurimile ei, va plăti un preţ foarte scump. El a amintit că atitudinea locuitorilor din Abhazia nu este nici pe departe una univocă, aşa cum se consideră, şi că abhazii au mizat pe Moscova doar în virtutea situaţiei geografice şi a vecinătăţii teritoriale.

Amintim că regiunea secesionistă georgiană Abhazia, cu o populaţie de circa 170 de mii de locuitori şi cu o suprafaţă de 8432 de kilometri pătraţi, a fost recunoscută ca stat independent de către Rusia în anul 2008. „Independenţa” Abhaziei a mai fost recunoscută de regimurile din Nicaragua, Venezuela şi Nauru, un stat liliputan din Micronezia.

Moscova le-a acordat cetăţenia rusă majorităţii locuitorilor din regiune, preponderent etnici abhazi. Abhazia este dependentă financiar de Moscova, întrucât transferurile nerambursabile ruseşti constituie 70% din bugetul regiunii. Autorităţile constituţionale de la Tbilisi au declarat, prin lege, regiunea Abhazia drept teritoriu aflat sub ocupaţia Federaţiei Ruse. Raionul Gagra, vizat de intenţiile de anexare ale Moscovei, are o suprafaţă de 772 kilometri pătraţi, iar structura etnică a populaţiei din raion este, potrivit datelor recensământului din 2003, următoarea: armeni – 44,1%, abhazi – 27,7%, ruşi – 20,0%, georgieni – 3,3%, greci – 0,7%. Cei 160 de kilometri pătraţi revendicaţi de Moscova reprezintă 20,72% din suprafaţa raionului Gagra.

Sursa: Flux.md

Joomla templates by a4joomla