Erik Prince, 40 de ani, fondatorul companiei americane de securitate Blackwater Worldwide, este acuzat de doi foşti angajaţi de „uciderea unor irakieni pentru distracţie“, de trafic de armament şi de asasinarea mai multor colaboratori ai FBI care urmau să ofere informaţii amănunţite despre el. Declaraţiile celor doi bărbaţi, care au cerut să rămână anonimi, pretinzând că au fost ameninţaţi cu moartea, au fost făcute sub jurământ în cadrul unui proces din Virginia, deschis de rudele unor irakieni ucişi de gărzile companiei. Adevărată armată privată, Blacwater Worldwide, cu sediul în Carolina de Nord, a avut un contract de multe milioande de dolari pentru a proteja Ambasada americană de la Bagdad şi oficiali americani aflaţi în misiune în Irak.
   Administraţia americană nu a mai reînnoit contractul după ce a expirat în luna mai. Guvernul de la Bagdad a criticat dur compania privată de securitate, după ce angajaţi ai acesteia au ucis, în septembrie 2007, 17 civili irakieni.
   „Cruciat creştin antimusulman“
   Din declaraţiile celor doi martori mai reiese că Erik Prince „se consideră un cruciat creştin, a cărui misiune este să elimine musulmanii şi credinţa islamică de pe glob“.
   În acest scop, el ar fi folosit în Irak persoane cu aceeaşi viziune de supremaţie a creştinismului, „îndemnându-i pe aceşti oameni să profite de orice ocazie pentru a ucide irakieni“.
  Cei doi foşti angajaţi ai companiei mai susţin că Prince câştigă în continuare sume fabuloase în urma traficului de armament neconvenţional din SUA către Irak, folosindu-se în acest scop de avionul personal.

Sursa: http://www.adevarul.ro/rss/articol/irakieni-din-bagdad-omorati-pentru-distractie.html

Un jurnalist si-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Presedintele SUA George W. Bush vorbeste in timpul unei conferinte de presa cu primul ministru irakian Nuri al-Maliki, in Bagdad, 14 decembrie, 2008. (THAIER AL-SUDANI/AFP/Getty Images)

Un jurnalist irakian a aruncat cu o pereche de pantofi asupra presedintelui american George W. Bush fara sa il atinga si l-a insultat in momentul in care acesta strangea mana premierului irakian, in biroul acestuia din Bagdad.

In timp ce cei doi oficiali se intalneau in biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, un jurnalist irakian asezat in randul al treilea, a sarit strigand "este sarutul de adio, neam de caine" si si-a aruncat pantofii, unul dupa celalalt, inspre presedintele american.

Nuri al-Maliki a schitat un gest de protectie a presedintelui american, care nu a fost atins.

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, de la postul sunnit si antiamerican al-Bagdadia, care transmite din Cairo, a fost evacuat prin forta de serviciile de securitate irakiene si americane, strigand la adresa lui George W. Bush: "sunteti responsabil de moartea a mii de irakieni".

Presedintele american a zambit mai intai, apoi si-a reluat expresia serioasa vazand numarul agentilor mobilizati.

Jurnalistii irakieni s-au ridicat in picioare pentru a se scuza fata de presedintele american.

"Nu va faceti griji. Va multumesc ca va cereti scuze in numele poporului irakian. Acest (incident) nu m-a deranjat. Si daca vreti sa stiti erau niste pantofi marimea 10 (44, marimea frantuzeasca)", a glumit Bush.

Intrebat apoi de un jurnalist american, George W. Bush a dat asigurari ca nu a "simtit nici cea mai mica amenintare". "Si, acest om a aruncat un pantof inspre mine? Este o modalitate de a atrage atentia", a adaugat el.

Urme de sange erau vizibile in locul in care barbatul a fost luat de agentii de securitate.

Sursa: The Epoch Times, 15.12.2008

SUA şi încă cinci ţări, inclusiv România, vor menţine trupe în Irak în 2009

SUA şi încă cinci ţări, inclusiv România, vor menţine trupe în Irak în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)
SUA şi încă cinci ţări, inclusiv România, vor menţine trupe în Irak în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Coaliţia internaţională din Irak îşi reduce efectivele pe fondul îmbunătăţirii securităţii, iar din ianuarie vor menţine trupe doar Statele Unite şi încă cinci ţări, inclusiv România, relatează CNN.

"Situaţia în materie de securitate este stabilă şi permite schimbarea structurii coaliţiei", afirmă generalul Nicolas Matern, adjunctul comandantului Coaliţiei multinaţionale din Irak.

Aproximativ 35 de ţări au trimis trupe în Irak în timpul conflictului militar. În prezent, în Irak există 146.000 de militari americani, 4.000 de britanici şi 6.000 de trupe din alte ţări.

Polonia, Armenia, Mongolia, Georgia, Letonia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Kazahstan şi Coreea de Sud şi-au retras trupele în 2008 sau au început retragerea acestora.

În următoarele două săptămâni, Azerbaidjanul, Tonga, Cehia, Japonia, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Danemarca, R.Moldova şi Albania îşi vor retrage efectivele militare din Irak, peste 600 de militari.

În afară de Statele Unite şi Marea Britanie, Estonia, România, Australia şi Salvador vor rămâne membre ale coaliţiei din Irak şi în 2009.

Sursa: Mediafax, 03.12.2008

Irakieni posibil implicati in rapirea jurnalistilor romani, judecati pentru uciderea unei britanice

Margaret Hassan in ianuarie 2003. (CARE AUSTRALIA/AFP/Getty Images)

Doi irakieni vor fi judecati pentru rapirea si uciderea, in urma cu patru ani, a lui Margaret Hasssan, angajata britanica a unei organizatii umanitare, reteaua din faceau parte fiind banuita de sechestrarea altor 14 straini, printre care si cei trei jurnalisti romani, scrie Times in editia online.

Un alt barbat banuit de impuscarea in cap a lui Margaret Hassan este de asemenea vizat. Cel de-al patrulea suspect, Mustafa Salman al-Jubouri, a fost condamnat in iunie 2006 la inchisoare pe viata pentru implicarea sa in acest caz.

Liderul retelei a ramas totusi in libertate si exista informatii conform carora el s-ar ascunde in Siria.

Un ofiter de politie care lucra la solutionarea acestui caz de cand Margaret Hassan a fost rapita, la 19 octombrie 2004, la Bagdad, este hotarat sa ii aduca pe toti in fata justitiei. "Mi-am dat cuvantul", a precizat politistul. "Chiar daca ar insemna sa lucrez toata cariera mea la acest caz, acesta nu va lua sfarsit. Va ramane deschis pana ii vom prinde pe toti", a adaugat el.

Cei opt membri ai retelei, aflati in doua masini, au organizat o ambuscada pentru a o rapi pe angajata organizatiei umanitare care se indrepta spre Bagdad. Soferul acesteia a fost batut crunt, iar colegul de origine irakiana al lui Hassan a fost amenintat cu pistolul. Ea a fost luata din masina ei si obligata sa urce in cea a rapitorilor.

Margaret Hassan a fost sechestrata timp de aproximativ doua zile, dupa care a fost mutata la o ferma din Arab Jabour, din sudul Baghdadului. Ulterior, ea a fost ucisa.

Grupul de rapitori este banuit de sechestrarea a 14 straini, printre care doi reporteri francezi, trei jurnalisti romani, un reporter italian si unul spaniol.

Sursa: The Epoch Times, 20.11.2008

Joomla templates by a4joomla