Principalul cotidian conservator iranian l-a criticat sâmbătă pe fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani, care şi-a exprimat vineri îndoiala în legătură cu alegerile prezidenţiale din iunie şi a apreciat că Iranul se confruntă cu o criză.

                                                      

Rafsandjani "a repetat acuzaţii ilogice şi fără bază" privind eventuale fraude comise la scrutinul din 12 iunie, în urma căruia preşedintele Mahmoud Ahmadinejada obţinut un nou mandat la conducerea statului, afirmă cotidianul Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

                            

"Rafsandjani spune ca o mare parte a populatiei a exprimat indoieli in legatura cu alegerile. Dar nu spune de ce (...) Daca poporul are banuieli, acestea sunt legate de originea participantilor la revolte si a celor care se afla in spatele revoltelor", afirma Kayhan.

Ziarul îl acuză pe Rafsandjani, învins de Ahmadinejad la alegerile din 2005, că susţine manifestaţiile violente.

Fostul preşedinte "i-a susţinut în mod deschis pe cei care încalcă legea; ar fi trebuit să condamne moartea persoanelor nevinovate, jefuirea magazinelor acestora şi incendierea clădirilor publice, dar n-a făcut acest lucru", adaugă Kayhan, referindu-se la cele cel puţin 20 de persoane care au murit în timpul manifestaţiilor de la Teheran.

Într-o predică susţinută vineri la Universitatea din Teheran, Rafsandjani a apreciat că regimul iranian a pierdut încrederea populaţiei după alegerile prezidenţiale şi a cerut eliberarea persoanelor arestate după manifestaţii. "Mulţi oameni cu bun-simţ din ţară au spus că au îndoieli" în privinţa rezultatului scrutinului, a spus el.

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/iran-fostul-presedinte-reformist-rafsandjani-criticat-dur-de-presa-conservatoare.html?3614;4655588

Joomla templates by a4joomla