Zeci de mii de opozanţi scandau la Teheran sloganuri în favoarea liderului opoziţiei iraniene, Mir Hossein Moussavi, cu ocazia unei manifestaţii oficiale de solidaritate cu palestinienii. Eliberaţi deţinuţii politici sau Nu vă fie teamă, suntem cu toţii, împreună, au strigat manifestanţii, bătând din palme, anunţă presa internaţională.

   Susţinători ai lui Mousavi, purtând brăţări sau şaluri verzi, se aflau în mulţimea care participa la protestele ţinute în fiecare an pe tot cuprinsul ţării, în ultima vineri a lunii musulmane din Ramadan. Opozanţii s-au strâns pe bulevardul Vali Asr, din centrul Teheranului, unde cer eliberarea deţinuţilor.
Aceasta este pentru prima dată din 9 iulie când susţinătorii mişcării de contestare a realegerii, în 12 iunie, a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, au ocazia să manifesteze. Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului, au avertizat joi că vor reprima orice manifestaţie a opozanţilor preşedintelui. Totuşi liderii opoziţiei au anunţat că vor participa la reuniune. Sărbătoarea Qods corespunde ultimei vineri din luna musulmană a ramadanului şi a fost decretată în urmă cu 30 de ani de imamul Khomeiny, fondatorul republicii islamice, care le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să manifesteze în solidaritate cu palestinienii şi împotriva Israelului.Discursul susţinut de Ahmadinejad va fi urmat de o rugăciune colectivă, care va fi condusă anul acesta de clericul conservator Ahmad Khatami. El îl va înlocui pe fostul preşedintele Akbar Hashemi Rafsandjani, care rostea de obicei predica. Acesta a fost
îndepărtat din cauza susţinerii sale faţă de Moussavi.

Sursa:http://www.adevarul.ro/articole/zeci-de-mii-de-manifestanti-pro-moussavi-s-au-strans-in-centrul-teheranului.html

Joomla templates by a4joomla