Ultimul studiu publicat de jurnaliştii de la BBC demonstrează că aproximativ 60% din africanii stabiliţi în capitala Federaţiei Ruse au fost agresaţi fizic de ruşi. Astfel, cetăţenii de culoare care locuiesc şi studiază în Moscova sunt atacaţi frecvent de ruşi, potrivit studiului realizat de membrii Congregaţiei Protestante moscovite. Pe de altă parte, un sfert din cei 200 de africani care locuiesc în Moscova au fost atacaţi de mai multe ori, în timp ce 80% au fost agresaţi verbal. Cei mai mulţi au fost loviţi în metrou şi-n localurile publice.

Sursa:http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009090133377/In-lume/Rusii-intoleranti-cu-africanii-din-Moscova.html

   Uniunea Europeana si-a exprimat joi ingrijorarea fata de decizia premierului rus Vladimir Putin de a merge in Abhazia, "fara sa fi cerut autorizatie din partea Georgiei", si a condamnat vizita.
"Uniunea Europeana considera ca aceasta vizita nu respecta principiul integritatii teritoriale (a Georgiei - n.red.) si nu ajuta eforturile internationale purtate pentru stabilizarea regiunii", a declarat presedintia suedeza intr-un comunicat citat de AFP.
"Uniunea Europeana si-a reiterat sustinerea fata de suveranitatea in integritatea teritoriala a Georgiei", a adaugat Suedia.
Vladimir Putin a promis Anhaziei sustinerea militara si financiara de care ar putea avea nevoie, in cursul vizitei sale in aceasta mica regiune georgiana, a carei indepedenta a fost recunoscuta de Moscova dupa conflictul cu Tbilisi e anul trecut.
De altfel, vizita lui Putin intervine la mai putin de o saptamana dupa implinirea a un an de la conflictul ruso-georgian legat de Osetia de Sud, un alt teritoriu georgian rebel, pe fondul tensiunile exacerbate dintre Moscova si Tbilisi.
Ministerul georgian de Externe si-a exprimat "protestele vehemente fata de aceasta noua tentativa de destabilizare a situatiei si de alimentare a tensiunii din Caucaz".
Ministerul a denuntat intr-un comunicat o "provocare desfasurata in stilul serviciilor speciale sovietice". Este vorba de o "noua dovada ca Rusia continua sa sfideze normele recunoscute international si principiile dreptului international", a conchis el.

Sursa: http://www.ziare.com/UE_protesteaza_fata_de_vizita_lui_Putin_in_Abhazia-852437.html

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că speră că Georgia şi-a învăţat lecţia şi nu va mai încerca să recucerească provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.La o zi după ce a vizitat Osetia de Sud, unde armata rusă s-a luptat cu cea georgiană în războiul de cinci zile din august 2008, Medvedev a lăsat puternic de înţeles că Rusia va răspunde din nou prin metode militare dacă Georgia încearcă să recucerească vreunul dintre cele două teritorii.
"Nu mi-ar plăcea să povestesc în mod special ce s-a întâmplat anul trecut şi la ce am fost forţaţi să dăm un răspuns puternic şi destul de eficient", a declarat preşedintele rus la o întâlnire cu mai mulţi ofiţeri, citat de Agerpres.
"Sper că această lecţie a fost adânc înrădăcinată în memoria celor care încearcă acum să reorganizeze ordinea actuală, a celor care încearcă să-şi rezolve problemele personale prin violenţă", a spus Medvedev.
"Principala lecţie pentru noi a celor evenimente este necesitatea de a desfăşura exerciţii complete şi extrem de eficiente ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse", a afirmat liderul de la Kremlin.
În vizita sa la portul Novorossiisk de la Marea Neagră, Medvedev a asistat la demonstraţiile militare organizate de un batalion al Diviziei a 7-a de Aeropurtate care a luat parte la războiul de anul trecut.
Rusia a încheiat săptămâna trecută manevrele "Caucaz 2009", care au implicat sute de soldaţi, inclusiv cei care au fost detaşaţi în Abhazia şi Osetia de Sud.
Medvedev a vizitat luni capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali, şi a salutat regiunea ca pe "o nouă ţară".
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a criticat vizita preşedintelui rus, considerând-o un "gest imoral".

Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/rusia-avertizeaza-georgia-sa-nu-faca-vreo-miscare-in-osetia-de-sud.html

Zeci de persoane retinute la Moscova, in timpul unei manifestatii a opozitiei

Politia a retinut zeci de persoane, duminica, in timpul unei manifestatii neautorizate a opozitiei la Moscova, organizate la apelul lansat de fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, potrivit unui jurnalist AFP.

Persoanele au fost retinute in piata Triumfalnaia, din centrul Moscovei, unde a fost organizata manifestatia si unde sute de membri ai fortelor speciale au fost mobilizati.

La cativa metri departare, in piata Puskin, un fotograf al AFP a vazut cum politia aresta circa 15 persoane, dintre care una s-a prezentat drept general in rezerva.

Potrivit site-ului Internet al lui Garry Kasparov, aproximativ 50 de persoane, printre care si presedintele Uniunii ofiterilor sovietici, generalul Aleksei Fomin, au fost retinute.

Intrebat in legatura cu numarul persoanelor retinute, Viktor Biriukov, purtator de cuvant al politiei, a raspuns "cateva zeci".

Sursa: The Epoch Times, 15.12.2008

Guvernul rus propune o extindere a definitiei juridice a actelor de tradare

Guvernul rus a transmis Parlamentului un proiect de lege care extinde definitia actelor de tradare si care risca sa se adauge arsenalului represiv aflat la dispozitia puterii, au declarat, luni, membri ai Dumei de Stat. (Alexey SAZONOV/AFP/Getty Images)

 Guvernul rus a transmis Parlamentului un proiect de lege care extinde definitia actelor de tradare si care risca sa se adauge arsenalului represiv aflat la dispozitia puterii, au declarat, luni, membri ai Dumei de Stat.

Conform proiectului, tradarea este definita drept "un act indreptat impotriva securitatii Federatiei Ruse, inclusiv a ordinii constitutionale, a suveranitatii, a integritatii teritoriale si de stat".

In prezent, legislatia ruseasca defineste tradarea drept "act criminal avand drept scop subminarea securitatii externe" a Rusiei.

Definitia inclusa in proiect aminteste de situatia existenta in perioada URSS, cand relatiile dintre cetatenii sovietici si cei straini erau supuse unor reglementari stricte.

"Este un apel catre oameni, sa se aseze linistiti si sa taca", a apreciat Anna Stavitkaia, aparatoarea lui Igor Sutiaghin, specialist in armament condamnat in 2004 la 15 ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Statelor Unite. Ea a criticat si modul vag de redactare a textului, care va permite anchetatorilor sa interpreteze in mare masura prevederile acestuia.

Organizatiile neguvernamentale pentru drepturile omului au denuntat in repetate randuri atingerile aduse libertatilor in Rusia si multe dintre ONG-uri apreciaza ca autoritatile de la Moscova vor extinde aceste politici, temandu-se de o intensificare a miscarilor de protest in tara, pe masura agravarii crizei economice.

Sursa: The Epoch Times, 16.12.2008

Joomla templates by a4joomla