Cei doi agenţi francezi răpiţi marţi la Mogadiscio "vor fi judecaţi curând, conform legii coranice", a declarat, sâmbătă, unul dintre liderii extremiştilor islamişti somalezi.

                     

"Bărbaţii pe care i-am prins ajutau Guvernul apostat (somalez) şi pe spionii acestuia, deci vor fi judecaţi în curând şi pedepsiţi conform sharia. Vor compărea în faţa unui tribunal, pentru spionaj şi pentru că au intrat în Somalia să-i ajute pe duşmanii lui Allah", a spus el.

Cei doi agenţi federali francezi răpiţi marţi dintr-un hotel din Mogadiscio se află în custodia insurgenţilor islamişti care desfăşoară o ofensivă fără precedent pentru înlăturarea Guvernului somalez de tranziţie, care este susţinut de comunitatea internaţională.

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/extremistii-somalezi-agentii-francezi-rapiti-la-mogadiscio-vor-fi-judecati-conform-sharia.html?3614;4655651

Somalezii sunt nemultumiti de presedintele Hussein

Somalezii isi exprima nemultumirea cauzata de esecul aparent al Guvernului Federal de Tranzitie(TFG), sustinut de Natiunile Unite, dupa ce presedintele Abdallahi Yusuf l-a demis recent pe primul ministru Nur Hassan Hussein.

Aceasta miscare se pare ca a atras si dezacordul comunitatii inteernationale, ceea ce a determinat Kenia sa impuna marti sanctiuni pentru presedintele Yusuf. Somalezii il invinuiesc pe presedintele Yusuf pentru esecul guvernului, criticandu-l dur pentru ca nu a oprit teroristii islamisti si nici nu a arestat piratii care actioneaza pe teritoriul tarii.

Djibril Ahmed este un analist politic somalez. El a declarat reporterului Peter Clottey, din capitala Mogadishu, ca presedintele Yusuf ar trebui instiintat ca el nu se afla deasupra legii.

“Asa cum stiti, guvernul somalez are o constitutie iar parlamentul alege atat presedintele cat si primul ministru. Au existat cateva dispute in ultimele luni intre presedinte si primul ministru. Presedintele a dat in ultimele doua zile cateva declaratii, anuntand ca nu mai exista un prim ministru...Si a afirmat ca daca parlamentul il accepta pe primul ministru, atunci o sa-l accepte si el. Parlamentarii i-au acordat primului ministru votul de incredere si au fost de acord cu munca sa. Dar se pare ca presedintele a fost un soldat, si inca este, asa incat considera ca poate sa comande ceea ce vrea el…Dar de aceasta data presedintele se inseala”, a afirmat Ahmed.

El a sustinut de asemenea ca guvernul de tranzitie para sa fie lipsit de putere in fata teroristilor islamisti.

“Pe teren, acest guvern nu are deloc putere. Majoritatea puterii si a controlului pare sa fie in mainile islamistilor. Presedintele sau guvernul este controlat de islamisti in Baidoa si uneori in Mogadishu.Astfel ca puterea guvernului este falsa. Primul ministru incearca sa se asigure ca, poate intr-o zi, o sa existe un guvern bun care o sa reprezinte intreaga populatie”, a sustinut el.

Ahmed a declarat ca Kenia a actionat corect impunand sactiuni presedintelui Yusuf, despre care Nairobi crede ca submineaza munca guvernului de tranzitie.

“Ceea ce a facut Kenia este corect pentru ca, dupa cum stiti, Kenia a trecut prin niste momente grele in timpul alegerilor recente, si declara ca daca Yusuf nu se conformeaza comunitatii internationale, o sa existe consecinte. Astazi, ministrul de externe al Keniei a dat o declaratie in care a sustinut ca daca presedintele Abdullahi Yusuf nu va urma intocmai planurile IGAD (Autoritatea Interguvernamentala privind Dezvoltarea), atunci nu o sa mai primeasca sustinere din partea corpului regional si international”, a subliniat Ahmed.

El a afirmat ca exista sanse mari ca presedintele Yusuf sa nu acorde atentie avertizarii severe venite de la Nairobi.

“In aceasta situatie, Abdullah Yusuf este obligat sa urmeze vechiul ordin, deoarece in concret, nu este vorba despre o singura persoana. Dar se pare ca in aceasta situatie Yusuf va face o mare greseala, si si-ar putea pierde astfel puterea. Se pare ca acesta va fi sfarsitul lui Yusuf”, a declarat el.

Ahmet a afirmat ca daca presedintele isi va pierde puterea, parlamentul va trebui sa aleaga un nou presedinte care sa-l urmeze.

“Daca el va pierde puterea si nu va mai fi presedinte, parlamentul se va intruni din nou pentru a alege un nou presedinte. Yusuf ar trebui sa stie ca el nu este deasupra legii, si ar trebui sa urmeze constitutia. Dar se pare ca acest guvern va esua”, a evidentiat Ahmed.

El sustine ca este destul de posibil ca somalezii sa ceara alegerea unui nou presedinte daca Yusuf nu-si va indrepta comportamentul.

“Da, daca nu reuseste sa respecte legile, atunci somalezii din toata lumea o sa solicite inlocuirea sa prin alegerea unui nou presedinte de catre parlament. Cel putin acum urmam calea democratiei in loc sa folosim gloante pentru a negocia, asa cum se intampla inainte”, a declarat el.

Intre timp, Statele Unite si-au exprimat marti dezamagirea in ceea ce-l priveste pe presedintele Yusuf, sustinand ca indepartarea primului ministru Nur submineaza de fapt eforturile guvernului national de tranzitie de a promova pacea si stabilitatea in regiune.

Sursa: The Epoch Times, 18.12.2008

Piratii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari pentru nava Faina

Piratii somalezi care au capturat o nava ucraineana plina cu tancuri si munitie langa coastele Somaliei ar putea primi o rascumparare de milioane de dolari in cateva zile, au declarat oficiali americani de rang inalt, citati de CNN.

Piratii somalezi care au capturat nava Faina, operata de ucraineni si aflata sub pavilionul statului Belize, pazeau vineri puntea vasului comercial. Acestia au retinut nava si echipajul sau de 20 de persoane in Golful Aden din 25 septembrie. Oficiali din cadrul armatei spun ca plata in numerar va fi adusa direct pe nava, din cauza inexistentei sistemului bancar electronic in Somalia.

Oficialii nu doresc sa dezvaluie la ce suma se ridica rascumpararea sau cine o plateste, pentru ca ar depinde de persoanele implicate sau de companii sa faca acest anunt. Ceea ce se stie este ca piratii au cerut initial o rascumparare de 35 de milioane de dolari (25 de milioane de euro), dar si-au micsorat pretentiile la 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro), a declarat Andrew Mwangura, de la Asociatia marinarilor din Kenya.

Nava este plina de tancuri din perioada sovietica, obuze de artilerie, lansatoare de grenade si arme de dimensiuni mici. Vasul comercial se indrepta spre Kenya, al carei Guven cumparase armele de la Ucraina, potrivit ministrului ucrainean al Apararii, Iuri Ehanurov.

Capitanul a murit in urma unui infarct, la cateva zile dupa deturnarea navei de catre pirati. Corpul sau ramane pe nava, pastrat intr-un refrigerator gigantic pentru a incetini descompunerea, au afirmat oficialii.

Pentagonul a fost foarte interesat de aceasta captura, temandu-se ca marea cantitate de munitie de la bord ar putea fi luata si folosita de grupurile de pirati de pe tarmul somalez. Pirateria de pe coasta de est a Africii a provocat o tot mai mare ingrijorare la nivel international, unele nave, inclusiv petrolierul saudit Sirius Star, fiind capturate in ultimele saptamani.

Sursa: The Epoch Times, 20.12.2008

Europence rapite in Somalia

Mukhtar Robow, un purtator de cuvint al militantilor Shebab ia cuvintul in timpul unei conferinte de presa in Mogadishu pe 27 octombrie 2008. (MUSTAFA ABDI/AFP/Getty Images)

Militanti inarmati au efectuat un raid in Somalia miercuri, rapind doi piloti kenieni si patru europeni care lucrau in cadrul organizatiilor umanitare, in ultimul incident indreptat impotriva prezentei acestor organizatii, din nelegiuita regiune a Cornului Africii.

Europenii - doi francezi, un bulgar si un belgian - se aflau intr-un grup din orasul Dusamareb din centrul Somaliei atunci cind a avut loc incidentul, conform martorilor oculari.

"Barbati greu inarmati impreuna cu vehicule inarmate si trei masini au rapit strainii care abia aterizasera, si un grup care ii astepta" a afirmat Farah Osman.

Lucratorii umanitari sunt tinta numeroaselor atacuri de anul acesta, ei fiind in general omoriti sau rapiti in Somalia, scena a luptelor dintre insugrenti musulmani care au legaturi cu organizatia terorista Al Qaeda, si guvernele somalez si etiopian.

In general suspiciunea pentru astfel de acte cade pe insurgenti. Insa islamistii acuza guvernul presedintelui Abdullahi Yusuf de inscenare a unor astfel de atacuri, care sa le pateze reputatia.

Cei patru lucratori erau membrii ai unei organizatii franceze numite Action Contre La Faim (ACF). "atacatorii i-au luat pe cei patru si pe cei doi piloti kenyeni" afirma o declaratie a ACF.

Capturarea femeilor

O membra a unei organizatii de caritate a declarat ca cei patru cetateni francezi si cetateanul bulgar erau de fapt femei.

Cazuta in anarhie din 1991, de la caderea regimului dictatorului Siad Barre, sudul si centrul Somaliei sunt zone unde nu intra decit o mina de lucratori ai unor organizatii umanitare, iar prezenta personalului local este extrem de riscanta.

Rapirea este una dintre cele mai lucrative industrii in Somalia, unde captivii sunt in general tratati bine, in anticiparea rascumpararii.

Momentan in Somalia mai sunt captivi doi italieni, un kenian si un englez, care au fost capturati impreuna cu trei localnici in aprilie si mai.

Doi alti lucratori ai organizatiei umanitare Medicine du Monde, de nationalitate necunoscuta, sunt inca tinuti capitivi dupa ce au fost capturati in Etiopia de Est si trecuti peste frontiera in septembrie.

Rapirile si atacurile dauneaza desasurarii operatiunilor agentiilor umanitare, intr-un moment cind ONU afirma ca Somalia este in mijlocul uneia dintre cele mai mari crize umanitare, impreuna cu regiunea Darfur din Sudam Congo, Irak si afganistan.

Peste 1 milion de persoane din cele 9 ale Somaliei traiesc in tabere de refugiati, iar supravietuirea lor este amenintata de cresterea preturilor la alimenta si seceta.

Sursa: The Epoch Times, 07.11.2008

Joomla templates by a4joomla