Conflictul din Columbia, care a implicat armata, formatiuni de gherila, paramilitari si traficanti de droguri, a antrenat in 2008 deplasarea fortata a aproape 380.000 de persoane, potrivit unui recent raport al Amnesty International, care cere guvernului de la Bogota sa actioneze impotriva acestei situatii - informeaza AFP.

Potrivit acestei organizatii de aparare a drepturilor omului, numarul persoanelor stramutate a crescut in Columbia cu 24% in 2008 in raport cu anul anterior.

"Astazi, in Columbia exista intre trei si patru milioane de persoane stramutate in interiorul tarii, echivalentul populatiei unei tari precum Uruguayul", scrie aceasta organizatie neguvernamentala, potrivit careia circa 500.000 de persoane s-ar fi refugiat in tari vecine.

Majoritatea persoanelor stramutate "fug de violenta care decurge din 40 de ani de conflict armat", subliniaza Amnesty in acest raport.

 

Atat timp cat autoritatile columbiene nu vor admite "adevaratele consecinte ale conflictului", posibilitatea respectarii drepturilor omului in cazul a milioane de persoane afectate va fi "minima", adauga organizatia.

Desi estimarile in ceea ce priveste numarul persoanelor stramutate variaza intre 2,5 si patru milioane, Natiunile Unite considera ca aceasta tara ramane pe locul al doilea pe plan mondial in acest domeniu, alaturi de Irak si dupa Sudan.

Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2009/07/article_49335.html

Demisii in armata columbiana ca urmare a tratamentului singeros fata de civili

Presedintele columbian Alvaro Uribe ia masuri pentru eradicarea coruptiei din armata (Luis Robayo/AFP/Getty Images)

Seful armatei columbiene a demisionat marti dupa ce au fost publicate dovezi ale implicarii ofiterilor sai in disparitia unui grup de tineri, ai caror cadavre au fost descoperite in gropi comune.

Disparitiile tinerilor erau raportate ca pierderi in lupta.

Generalul Mario Montoya a demisionat dupa de presedintele columbian Alvaro Uribe a dat afara 27 de ofiteri din armata columbiana, la presiunea ONU si a Statelor Unite care au c erut Columbiei sa opreasca uciderea de civili de catre fortele de securitate.

Scandalul apare intr-un moment neplacut pentru Uribe, care tocmai a primit miliarde de dolari in ajutor militar de la Statele Unite si care afirma ca succesul luptei sale impotriva Fortelor Armate Republicane Columbiene (FARC) ar trebui sa convinga democratii americani sa aprobe in acord de comert liber.

"Am fost in serviciul tarii mele 39 de ani si pot spune ca astazi calatoria mea a luat sfirsit" a declarat Montoya pentru reporteri, adaugind ca spera ca poporul columbian sa astepta rezultatele investigatiilor inainte de a trage concluzii pripipte.

Montoya a fost cel care a condus lupta impotriva rebelilor de la FARC, grupare care este extrem de slabita dupa ce trei lideri ai sai au fost arestati anul acesta si dupa succesul unei operatiuni de salvare a unor occidentali rapiti de rebeli.

Uribe a anuntat concedierea a 27 de ofiteri dupa publicarea unor dovezi care atestau implicarea fortelor armate in omorirea unor 11 tineri, care au disparut dintr-un cartier sarac al Bogotei si ale caror cadavre au aparut citeva zile mai tirziu linga frontiera Venezuelei.

Familiile acestora sustin ca li s-a oferit de munca de catre un grup misterios de barbati, desi fortele armate sustinusera ca acestia au fost omoriti in lupte.

In gropile comune gasite linga granita au fost dezgropate 19 cadavre.

Procuratura generala investigheaza deja cazul, insa deocamdata nimeni nu a fost arestat in cazul acestor omoruri.

"Aceasta este o consecinta inevitabila" declara Carlos Gaviria, liderul Partidului Democratic, aflat in opozitie. "Nu numai generalul Montoya ar trebui sa fi demisionat, o multime de oameni ar trebui sa fie in aceeasi situatie".

Aflat in bogota peste weekend, Inaltul comisionar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat ca executiile civililor sunt "sistematice si extrem de dese" si a cerut Columbiei sa inceapa mai multe investigatii.

Democratii americani au cerut de asemenea regimului columbian sa respecte drepturile omului, in special al sefilor de sindicate, inainte ca Statele Unite sa semneze un acord de comert cu Columbia.

Uribe este extrem de popular din cauza campaniei sale impotriva rebelilor marxisti si gruparilor paramilitare. Violenta din orase si de pe autostrazi a scazut simtitor atunci cind teroristii marxisti cei mai virulenti din america de sud au fost impinsi in jungla si zonele muntoase indepartate.

Insa mii de persoane se refugiaza in fiecare an din cauza conflictelor rurale in zone in care prezenta guvernamentala este slaba, si organizatiile de drepturile omului sustin ca executiile sumare sunt in plina floare atunci cind fortele armate ajung sub presiunea gruparilor paramilitare.

Sursa: The Epoch Times, 06.11.2008

Joomla templates by a4joomla