Aproape o suta de refugiati sudanezi, adusi la Timisoara dintr-o tabara din Iordania

 Un numar de 97 de refugiati sudanezi, din care 15 copii, au fost adusi la Timisoara, in noaptea de marti spre miercuri, dintr-o tabara din Iordania, cu o cursa charter, urmand sa ramana pentru o perioada la Centrul pentru refugiati de la Timisoara, transmite Mediafax.

Directorului Centrului pentru refugiati de la Timisoara, Constantin Daminescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca cei 97 de sudanezi se aflau intr-o tabara in Iordania si au fost adusi in Romania cu o cursa charter.

"Sunt in total 97 de persoane, dintre care 15 sunt copii. Ei vor sta in centrul de la Timisoara atat timp cat vor stabili cei de la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si Guvernul Romaniei. Acordul prevede ca persoanele care au fost relocate in Romania pot sta in centrul de la Timisoara sase luni, cu posibilitatea de prelungire a sederii cu inca sase luni, dupa care vor fi relocati in alte tari", a spus Daminescu.

Potrivit acestuia, sudanezii au plecat de pe aeroportul Marca, din Iordania, unde se aflau intr-o tabara.

"Cei mai multi provin din regiunea Darfur si au fost adusi in centrul de la Timisoara pentru ca au nevoie de ajutor si protectie", a spus Daminescu.

Centrul de Tranzit pentru Refugiati de la Timisoara a devenit unul pentru transfer in regim de urgenta in data de 8 mai a acestui an, in urma unui protocol semnat intre Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Dupa ce ajung in centrul de tranzit, refugiatii sunt transferati in statele in care vor primi definitiv rezidenta.

Sursa: HotNews, 17.12.2008

Procurorul CPI avertizeaza Natiunile Unite impotriva musamalizarii din Sudan

 

Procurorul Luis Moreno Ocampo insista ca ONU sa nu incerce sa acopere regimul din Sudan si presedintele sau Omar Hassan al-Bashir, care ar trebui sa fie acuzat pentru crime de razboi (Mauricio Duenas/AFP/Getty Images)

Procurorul Curtii Penale Internationale a spus Organizatiei Natiunilor Unite miercuri, sa pregateasca arestarea presedintelui Sudanului, daca va fi acuzat de genocid, si sa nu-l protejeze printr-o "musamalizare".

Judecatorii CPI de la Haga iau in considerare o cerere a procurorului, Luis Moreno-Ocampo, pentru un mandat de arestare a presedintelui Omar Hassan al-Bashir pentru crime in regiunea divizata din cauza razboiului Darfur. O decizie este asteptata luna viitoare.

Moreno-Ocampo a spus celor 15 natiuni din Consiliul de Securitate al ONU ca trebuie sa fie pregatite. In cazul in care judecatorii decid sa emita un mandat de arestare impotriva Presedintelui al-Bashir, va fi nevoie de o actiune unita si consecventa pentru a asigura executarea acestuia [mandatului].

Moreno-Ocampo a spus ca Bashir a ignorat apelurile ONU de a opri violenta in Darfur. Bashir este acuzat ca a promis incetarea focului si a ordonat apoi raiduri de bombardare, negand ca ar avea loc violuri in masa si promitand dreptate in timp ce tortura martori.

"Genocidul continua. Violurile in si in jurul taberelor (de refugiati) continua. Asistenta umanitara este inca impiedicata. Mai mult de 5000 persoane mor in fiecare luna", a spus el.

"Bashir va incerca sa castige protectia Consiliului de Securitate, dar actiunile sale criminale nu trebuie ignorate", a spus procurorul. "Comunitatea internationala nu poate sa faca parte din nicio musamalizare a vreunui genocid sau a unor crime impotriva umanitatii".

Moreno-Ocampo tintea aparent articolul 16 din Statutul CPI prin care Consiliul de Securitate poate intarzia investigatii pentru un an sau mai mult.

Statele membre africane si arabe au propus invocarea articolului, spunand ca incercarea lui Moreno-Ocampo de a-l aduce pe Bashir inaintea CPI este posibil sa dauneze incercarii de a opri conflictul ce dureaza de cinci ani in Darfur, vestul Sudanului.

Consiliul Divizat

Consiliul este divizat. "Articolul 16 ... a fost prevazut pentru exact tipul de situatie cu care ne confruntam", a spus ambasadorul Africii de Sud, Dumisani Kumalo. China si Rusia si-au exprimat de asemenea indoiala cu privire la acuzare, dar trimisul britanic Karen Pierce a spus ca nu exista "nici o justificare, in prezent", pentru articolul 16.

Intr-un raport separat, scris catre Consiliu, Moreno-Ocampo a invitat statele membre ale ONU sa sprijine mandatele de arestare prin taierea oricarui contact neesential cu acuzatii, si prin impunerea de interdictii de calatorie si de inghetare a conturilor lor.

Procuratura a solicitat, de asemenea, trei mandate impotriva comandantilor rebelilor din Darfur ale caror nume nu au fost facute publice. Judecatorii CPI au emis mandate de arestare si anul trecut pentru doi functionari sudanezi, nici unul dintre ei nu a fost predat.

Biroul lui Moreno-Ocampo din Haga l-a citat spunand ca misiunile de mentinere a pacii in Darfur, organizate de ONU si Uniunea Africana, nu au putut opri violenta si a intrebat:"Cat timp vom continua doar sa inregistram victimele, dislocarile si violurile?"

"Daca membrii Consiliului de Securitate pot actiona impreuna, crimele se vor opri si milioane de vieti vor fi salvate. Daca diferite interese impiedica o pozitie de sprijin puternica si coerenta a deciziilor Curtii, daca dau crezare promisiunilor false, violurile si distrugerea vor continua."

Moreno-Ocampo a spus Consiliului de Securitate ca trei activisti neidentificati ce lupta pentru drepturile omului in Sudan, au fost arestati si torturati in ultima saptamana pentru ca au oferit informatii CPI.

Ambasadorul ONU al Sudanului, Abdalmahmoud Abdalhaleem, l-a acuzat pe Moreno-Ocampo de "santaj politic".

"El transforma din ce in ce mai mult CPI intr-un instrument care nu are nimic de-a face cu justitia", a spus Abdalhaleem Reuters, adaugand ca cele mai multe tari din lume vor suspendarea anchetei pe care Consiliul de Securitate a initiat-o impotriva lui Bashir.

Oficialii ONU spun ca pana la 300000 de oameni au fost ucisi in conflictul din Darfur si ca 2.7 milioane au fost alungati din casele lor. Khartoum spune ca 10000 de oameni au murit.

Sursa: The Epoch Times, 08.12.2008

Jurnalistii protesteaza impotriva arestarilor de reporteri facute de guvernul sudanez

O jurnalista sudaneza si-a acoperit gura cu o hartie pe care este scris "NU", in timpul unei greve a foamei tinuta in masa de catre jurnalistii sudanezi, in capitala Khartoum, 4 noiembrie 2008, ca protest fata de cenzura draconica aplicata presei de catre guvernul sudanez. (ASHRAF SHAZLY/AFP/Getty Images)

Barbatii sudanezi citesc stiri sportive in absenta a 10 ziare politice din data de 18 noiembrie 2008, in Khartoum.

Intre presa sudaneza si guvern continua neintelegerile, dupa ce guvernul a arestat luni, mai mult de 60 de jurnalisti, iar multi editori de ziare au raspuns cu o decizie de a nu publica nimic marti.

Cotidianele de top, inclusiv influentul al Ray al Ahm, s-au aflat la chioscuri miercuri, desi o jurnalista, care a refuzat sa-si dea numele, a insistat ca jurnalistii "luau in calcul care va fi pasul urmator" in lupta continua si prelungita cu guvernul, pentru libertatea presei.

Un purtator de cuvant al Miscarii sudaneze de Eliberare a oamenilor, din Cairo, Nasr El-Din Musa Koshi, a descris situatia curenta.

El spune ca nu exista libertatea presei in Sudan, iar ziarele sunt inchise de catre guvern o data sau de doua ori pe luna, desi sunt sever cenzurate inainte sa fie tiparite. Ziarele, adauga el, au o libertate de 10-20%, dar atunci cand incep sa critice guvernul sunt inchise.

Mai multi lideri politici sudanezi de top, au fost contactati de catre Vocea Americii, dar au refuzat sa comenteze situatia.

In Cairo, seful sindicatului presei egiptene, Makram Mohammed, care se ocupa de multe ori de jurnalistii sudanezi, descrie starea presei din Sudan.

El spune ca guvernul sudanez chiar ar trebui sa fie mai tolerant privind libertatea presei, in loc sa bata si sa aresteze jurnalisti, ceea ce dauneaza imaginii Sudanului in lume si traseaza o diferenta majora intre nord si sud. El spune ca doar o atmosfera democratica poate ajuta la rezolvarea problemelor reale din Sudan. De asemenea, el il roaga insistent pe presedintele sudanez Bashir sa elibereze urgent jurnalistii care inca se afla in arest.

Raporturi ale presei spun ca multi jurnalisti arestati luni au fost deja eliberati, desi exista raporturi contradictorii care spun ca unii sunt inca in arest.

Makram Mohammed motiveaza spunand ca libertatea presei nu este ceva obisnuit in majoritatea tarilor arabe, iar guvernele arabe gasesc presa, de cele mai multe ori, ca fiind "incomoda".

El spune ca multe partide aflate la conducere in statele arabe gasesc libertatea presei ca fiind neplacuta si incomoda, dar aceasta este singura cale pentru ca societatea araba sa inainteze si sa progreseze. Inchiderea jurnalistilor,insista el, nu este deloc o cale de progres in lumea de astazi.

Miscarea de Eliberare a Cetatenilor Sudanezi (SPLM), fosti rebeli care acum guverneaza in tandem cu nordul condus de arabi, a protestat impotriva arestarilor de luni si a amenintat ca, drept razbunare, nu vor aproba bugetul pe 2009.

Guvernul American a protestat si el impotriva arestarilor si a cerut sfarsitul cenzurii presei.

Guvernul sudanez nu a stabilit inca o data, dar urmatoarea repriza din lupta cu presa ar trebui sa fie la curtea de judecata, conform mai multor jurnalisti care au fost arestati si apoi eliberati.

Sursa: The Epoch Times, 21.11.2008

Rebelii din Darfur acuza Sudanul de bombardament in ciuda intelegerii incheiate

Presedintele sudanez Omar Hassan al-Bashir (Salah Malkawi/ Getty Images)

Rebelii din Darfur au acuzat sambata fortele Guvernului din Darfur de bombardarea teritoriului lor, la doar cateva zile dupa ce presedintele a anuntat incetarea focului din zona.

Fortele armate sudaneze au negat acuzatiile, spunand ca ei mentin starea de incetare a focului si ca nu au facut nici un fel de actiuni in zona.

Daca vor fi confirmate, acuzatiile vor descuraja multe guverne si organizatii internationale care l-au laudat pe presedintele Omar Hassan al-Bashir miercuri, zi in care acesta a anuntat sfarsitul imediat si neconditionat al ostilitatilor, ca parte a noii paci din regiunea vestica.

Alte asemenea intelegeri cu privire la zona Darfur au esuat in trecut.

Informatiile vin intr-un moment sensibil, in care oficialii de la Khartoum au intensificat eforturile diplomatice de a bloca actiunile procurorului sef al Curtii Penale Internationale, care acuza Bashir-ul de crime de razboi in Darfur.

Expertii internationali spun ca luptele din Darfur care dureaza de peste cinci ani au provocat peste 200.000 de victime si stramutarea a peste 2.5 milioane de oameni. Oficialii de la Khartoum acuza mass media ca a exagerat conflictul, ca parte a conspiratiei vestice impotriva Sudanului.

Comandantii a patru factiuni rebele au declarat pentru agentia Reuters, ca avioanele Guvernului Antonov au bombardat vineri, timp de cateva ore, zona din asezarile Kurbia si Um Mahareik, zona apropiata de un drum important din nordul Darfurului. Surse din cadrul Natiunilor Unite, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au spus ca au primit aceleasi informatii de la rebelii si civilii din zona. Multi dintre acestia s-au dovedit a fi de incredere in trecut, au adaugat sursele.

Cel de-al doilea ofiter ca importanta al Natiunilor Unite a afirmat ca oficialii planuiau sa viziteze duminica regiunea pentru a-si confirma informatiile.

Conform unui purtator de cuvant al fortelor armate sudaneze, datele primite nu sunt adevarate. "Fortele armate ale Sudanului sunt implicate in demersurile de incetare a ostilitatilor, actiune anuntata de presedintele al-Bashir. Acesta este primul comandant al armatei sudaneze", a spus purtatorul de cuvant. "Armata sudaneza nu a lansat nici un fel de atac aerian. Ea nu s-a deplasat in zona absolut deloc".

Potrivit afirmatiilor rebelilor, Guvernul Antonov a bombardat o regiune intinsa timp de peste trei ore, vineri dimineata. "Bombardau zona foarte grav", a spus Ibrahim al-Helwu, membru al grupului de rebeli ai Armatei pentru Eliberarea Sudanului (SLA), controlata de Abdel Wahed Mohamed Ahmed al-Nur.

"Nu exista nici o incetare a focului. Ei doar pretind acest lucru", a adaugat el

Liderii Factiunii Abdallah Yahia a SLA si seful de la Londra al Consiliului legislative pentru Justitie si Egalitate Al-Tahir al-Feki au declarat pentru Reuters ca comandantii lor din regiunea nordica au confirmat bombardamentul. "Exista un tipar de comportament", a spus al-Feki, adaugand ca oficialii de la Khartoum au semnat anul trecut o alta intelegere, pe care au incalcat-o dupa doar cateva zile.

Liderul Frontului insurgentilor pentru Rezistenta Unita Bahar Idriss Abu Garda a afirmat ca atacul nu a avut ca tinte asezarile sau taberele rebele si ca nu sunt nici un fel de pierderi. "Credem ca au bombardat zona din motive de securitate… Aveau suspiciunea ca cineva organiza o ambuscada pentru ei", a adaugat el.

Kurbia si Um Mahareik au mintit si in legatura cu o ruta importanta de transport din nordul Darfurului care traverseaza zona spre statul vecin, Ciad. Oficialii de la Khartoum au jurat, in trecut, sa apere drumurile importante din Darfur, spunand ca vor sa protejeze convoaiele umanitare de atacurile rebelilor si banditilor.

O alta sursa internationala a declarat ca trupele Guvernului au oprit vineri circulatia vehiculelor in zona.

Sursa: The Epoch Times, 16.11.2008

Joomla templates by a4joomla