Israel: Revoltele din Hebron continua

Un tinar palestinian arunca cu o grenada de gaze lacrimogene catre soldatii israelieni in orasul Hebron din West Bank, 5 decembrie 2008 in timpul unui protest impotriva violentelor cauzate de colonistii evrei. Fortele de securitate se asteapta la mai multe violente dupa ce aripa dura israeliana a inceput ciocniri violente impotriva palestinienilor (HAZEM BADER/AFP/Getty Images)

Colonistii evrei din orasul Hebron au inceput sa se revolte acum cateva zile, dupa ce s-a raspandit zvonul ca armata o sa evacueze o casa pe care locuitorii evrei sustin ca au cumparat-o de la un palestinian.

Mii de tineri imigranti si suporteri provenind din alte asezari din West Bank si chiar si din alte locuri din Israel, traversand linia verde, s-au indreptat spre Casa Pacii care se presupunea ca va fi evacuata. Ei se lupta nu numai cu palestinieni, dar si cu fortele israeliene. Palestinieni si personalul de securitate israelian au fost raniti prin acte violente.

Palestinienii au raspuns prin aruncarea cu pietre in colonisti si in soldati. IDF-ul (Fortele de Aparare israeliene) si politia au declarat arealul drept o zona militara inchisa si au blocat drumul spre orasul Hebron.

Casa Pacii

Acum cativa ani unii colonisti locuiau intr-o casa aproape de pestera Machpelah din centrul cartierului arab Hebron, sustinand ca au cumparat casa de la un palestinian. Dar palestinianul a pledat ca nu a vandut casa si ca colonistii au invadat-o. Dupa luni de dezbateri, Marea Curte de Justitie israeliana a mandatat recent ca aceasta casa trebuie sa fie evacuata.

In mod ironic aceasta casa este numita de colonistii evrei "Casa pacii".

Orasul Hebron simbolizeaza mai mult decat oricare alt oras din Orientul Mijlociu, asemanarea dintre arabi si evrei. Abraham, patriarhul biblic al ambelor popoare este considerat a fi ingropat aici, in pestera "Machpelah", alaturi de alti patriarhi si prezbitere, toti considerati sacri de ambele religii.

Pierderea controlului

Surse palestiniene au raportat ca patru colonisti evrei au injunghiat un palestinian in Ierusalim. Palestinianul a fost dus de urgenta la spitalul din Hadassah si o sursa din spital a spus ca este grav ranit.

Liderii colonistilor din Hebron simt ca pierd controlul asupra tineretului extremist de dreapta. Ei sustin ca cea mai mare parte a insurgentilor provine din afara Hebronului si ca au incercat sa-i faca pe nou-veniti sa plece.

Ministrul Apararii, Ehud Barak, a pledat pentru o linie puternica impotriva insurgentilor din Hebron, iar functionarii responsabili cu securitatea au refuzat sa spuna cand va avea loc operatiunea de evacuare.

Sursa: Marlene-Aviva Grunpeter, The Epoch Times, 08.12.2008

Soldatii israelieni tarasc localnicii evrei afara dintr-o casa din Hebron

 Fortele israeliene au evacuat mai multi localnici evrei, care au refuzat sa execute o hotarare judecatoreasca, care-i obliga sa paraseasca o casa din orasul Hebron, West Bank. Violentele de joi au cauzat ranirea a 20 de persoane si au determinat aparitia unor ingrijorari legate de proteste mai vehemente ale localnicilor evrei.

Imaginile difuzate de televiziuni, in care soldatii tarau localnici evrei,( dintre care unii loveau cu pumnii sau picioarele, sau strigau), de la cladirea disputata din Hebron au trezit amintirile israelienilor care isi amintesc de retragerea localnicilor evrei din Fasia Gaza.

Acum doua saptamani, curtea suprema din Israel le-a ordonat localnicilor sa se mute din cladire. Tensiunile cauzate de ordinele de evacuare au determinat, in oras, ciocniri intre evrei si palestinieni, in ultimele zile. Localnicii evrei s-au pregatit pentru o confruntare. Respingerea atacului a inceput joi, cand fortele de securitate israeliene au intrat in casa, folosind bastoane si gaze lacrimogene.

Unii dintre localnici au plecat voluntar, in timp ce altii au fost tarati afara cu forta. Nimeni nu a fost arestat.

Violenta a determinat ingrijorari printre liderii israelieni, care se tem ca rezistenta localnicilor in a pleca din casele lor din zonele disputate, ar putea pune in pericol procesul de pace. Prezenta asezarilor evreiesti in teritoriile palestiniene reprezinta una din principalele probleme in negocierile de pace.

Dupa evacuarea de joi din Hebron, ministrul apararii israelian, Ehud Barak, a declarat ca abilitatea statului, de a impune legea si ordinea intre cetateni, este pusa la incercare.

El spune ca nu are nici o alta alternativa, in afara de a pastra ordinea in orice circumstante. El spune ca violentele interne cu care Israelul s-a confruntat in ultimele zile, aduc statul foarte aproape de “anarhie completa”.

Hebronul reprezinta de mult timp o scena de desfasurarea a tensiunii dintre evrei si palestinieni. Aproximativ 700 de persoane locuiesc in cartiere separate, fortificate, in centrul orasului. Ei sunt inconjurati de aproape 200 000 de localnici palestinieni.

Oficialii palestinieni, au primit joi cu bucurie vestea evacuarii din Hebron, dar au cerut Israelului sa faca mai mult si sa scoata toti localnicii evrei din oras.

Localnicii evrei din alte parti ale West Bank au jurat sa opuna rezistenta viitoarelor evacuari. Joi, un numar de demonstranti au blocat temporar una dintre principalele autostrazi catre Ierusalim, in semn de protest pentru evacuarea din Hebron.

Sursa: The Epoch Times, 05.12.2008

Joomla templates by a4joomla