UE cere Israelului sa diminueze restrictiile la ajutoarele umanitare pentru Fasia Gaza

 Uniunea Europeana a cerut Israelului sa permita intrarea mai multor ajutoare umanitare in Fasia Gaza, fluxul actual sever restrictionat neputand acoperi necesitatile populatiei din regiune, a anuntat vineri, la Londra, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru dezvoltare si ajutor umanitar John Clancy, informeaza AP.

Purtatorul de cuvant european a indicat ca numai 120 de camioane pot intra in Gaza zilnic, fata de 500 in 2007.

Comisia Europeana i-a mai cerut Israelului, potrivit lui John Clancy, sa permita voluntarilor pentru ajutorarea populatiei afectate de razboi sa fie transportate rapid in teritoriul palestinian. Un astfel de voluntar are nevoie de cinci zile ca sa poata intra in Gaza, oras care in prezent se reface dupa ofensiva israeliana. UE a cerut in aceste conditii ca perioada de tranzit sa fie redusa la 48 de ore, iar oficialul european sustine ca Israelul analizeaza deocamdata cererea.

Clancy a indicat ca UE a alocat 58 de milioane de euro pentru Gaza in acest an, insa cifra urmeaza a fi revizuita

Sursa: The Epoch Times, 31.01.2009

Instanţele internaţionale şi ONU acuză Israel de încălcarea drepturilor omului

 

Acţiunile ofensive ale Israelului în Gaza sunt condamnate de ţări şi organizaţii importante, printre care instanţele internaţionale şi ONU, acestea acuzând forţele israeliene că încalcă drepturile omului. Experţii internaţionali consideră că atacurile şi tacticile folosite de Israel în Gaza încalcă legislaţiile internaţionale, Carta ONU şi Convenţia de la Geneva, pe care trebuie să o respecte. Argumentele prevăd că Israelul este o forţă de ocupaţie şi, ca atare, blocadele sale, precum şi refuzul de a se asigura că populaţia are acces la alimente şi la servicii de sănătate, constituie o formă de pedeapsă colectivă, încălcând drepturile umanitare. Un apel în acest sens ar putea fi făcut de Marea Britanie la Curtea Internaţională de Justiţie, dar situaţia ar putea fi îngreunată de Israel care a mai respins o decizie similară şi care refuză să se considere forţă de ocupaţie. Organizaţiile umanitare protestează şi ele, acuzând israelienii că nu protejează populaţia civilă, împiedicând medicii şi ajutoarele de hrană să ajungă la nevoiaşi. Circa 88% din locuitorii Gazei riscă să moară din lipsa hranei, în timp ce alţi 10.000 au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, pentru a se feri de bombardamente, situaţia actuală fiind una dramatică. Israelienii dau vina pe Hamas, acuzând-o că foloseşte civilii drept scuturi şi că organizează atacuri în zonele populate de aceştia. La Istanbul s-au reunit şi reprezentanţii parlamentelor din cele 24 de state membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice, care consideră că evreii ar trebui să plătească pentru crimele lor, luând în calcul şi propuneri de sancţionare a companiilor care lucrează cu Israelul. Conform unor surse sigure, Hamas a căzut de acord cu încetarea focului în Gaza, după trei zile de negocieri la Cairo, liderii egipteni urmând să comunice decizia Israelului, cu speranţa ameliorării situaţiei.

Sursa: Georgiana Morosan, Curentul, 30.01.2009

Ofensiva din Fasia Gaza continua, inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate

 

Fortele armate de rezerva israeliene intra in Fasia Gaza. Imagine oferita de Fortele de Aparare Israeliene (IDF).(IDF via Getty Images)

Blindatele armate israeliene, asistate de aviatie, au efectuat marti dimineata incursiuni in trei cartiere ale orasului Gaza, unde luptele continua in ce de-a 18-a zi a ofensivei israeliene impotriva Hamas, soldata cu peste 900 de morti.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marti pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza, inainte de deplasarea in Orientul Mijlociu a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

In jurul orei locale 00.00 (00.00 ora Romaniei), "tancurile au patruns mai mult in cartierele Tal al-Hawa, seic Ajlin si Zeitoun", sectoare periferice ale orasului Gaza pe care "aviatia si tancurile le bombardeaza", potrivit martorilor. Combatantii palestinieni riposteaza lansand obuze de mortier si rachete de tip RPG.

"Este cea mai lunga noapte de la inceputul razboiului. Minutele sunt interminabile, grele", potrivit unui corespondent AFP.

Cel putin o persoana a fost ucisa la Zeitoun, potrivit unor surse medicale palestiniene. Intr-un alt cartier periferic, seic Raduan, trei persoane au fost ranite in urma distrugerii locuintei acestora intr-un raid aerian, potrivit localnicilor.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a confirmat ca in cartierele orasului s-au desfasurat lupte, fara a face alte precizari.

Aviatia a desfasurat raiduri nocturne si la Rafah (sud) pentru a distruge tunelurile care leaga sudul Fasiei Gaza de Egipt. Potrivit armatei, 60 de obiective au fost atinse luni, dintre care 20 de tuneluri de contrabanda si noua regiuni din care erau lansate rachete.

Aripa armata a Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, a afirmat ca a distrus doua tancuri israeliene la Zeitoun si a provocat moartea catorva militari in satul Khuzaa, in apropiere de Khan Yunes (sud), informatii dezmintite de armata.

Luni, armata israeliana a continuat incercuirea orasului Gaza si a patruns in cartierele seic Ajlin, Tuffah si Zeitoun.

Potrivit sefului serviciilor de urgenta din Gaza, Muawiya Hassanein, 919 palestinieni au fost ucisi in ofensiva israeliana, dintre care 277 de copii, 97 de femei si 92 de persoane in varsta, iar peste 4.100 au fost ranite.

Israelul afirma ca a dat o lovitura grea Hamas provocand moartea a peste 550 dintre combatantii sai si ranirea altor cateva mii.

Premierul israelian, Ehud Olmert a amenintat luni ca va lovi cu o "mana de fier" atat timp cat tirurile cu rachete vor continua dinspre Fasia Gaza, unde Hamas a ripostat, promitand ca va invinge.

"Vrem sa punem capat operatiunii dupa indeplinirea a doua conditii: oprirea tirurilor cu racheta si suspendarea reinarmarii Hamas", a precizat Olmert. "Orice alta actiune se va confrunta cu mana de fier a poporului israelian, care nu mai vrea sa tolereze (rachetele) Qassam", a adaugat acesta.

In Fasia Gaza, premierul Guvernului islamist, Ismail Haniyeh, a afirmat intr-un discurs televizat ca Hamas "se apropie de victorie", proclamand "(Fasia) Gaza nu va cadea".

Pe plan diplomatic, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marti la ora locala 10.00 (17.00 ora Romaniei) pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza, potrivit unui purtator de cuvant al misiunii libiene la ONU, Ahmed Gebrel.

"Secretarul general (Ban Ki-moon) se va deplasa in regiune si doreste sa informeze Consiliul despre intentiile sale", a precizat acesta.

Este prima reuniune a instantei de la adoptarea, joi, a Rezolutiei 1.860, care cere instaurarea "imediata a unui armistitiu durabil si respectat pe deplin care sa duca la retragerea totala a fortelor israeliene" din Fasia Gaza. Aceasta rezolutie nu a fost respectata de partile combatante.

Sursa: The Epoch Times, 13.01.2009

Peste 900 de persoane au murit in ofensiva israeliana din Fasia Gaza

Fum deasupra Fasiei Gaza in urma atacurilor israeliene din 12 ianuarie, 2009. (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Peste 900 de persoane au murit in ofensiva israeliana din Fasia Gaza, a anuntat seful serviciilor de urgenta din teritoriul palestinian.

Potrivit medicului Mouawiya Hassanein, numarul mortilor a ajuns la 905, dupa decesul a 15 palestinieni, luni dimineata.

Printre morti se numara 277 de copii, 95 de femei si 92 de batrani, a precizat el.

Peste 3.950 de palestinieni au fost raniti in atacurile israeliene de la declansarea ofensivei, la 27 decembrie, a adaugat el.

Sursa: The Epoch Times, 12.01.2009

Copiii din Gaza, care este motivul pentru care i-au omorât?!

 

Un părinte descrie în faţa camerei cum au fost ucişi cei patru fii ai săi.

Trei copii din aceeaşi familie au murit .


Acest copil şi-a pierdut toată familia în atacurile israeliene pe care lumea nu a încercat să le oprească.

Această fetiţă din tabăra de refugiaţi Ein Elhilweh îşi arată suportul pentru „fraţii” ei care au fost ucişi sau daţi dispăruţi în urma acestor atacuri.

Un copil, Mohamad Samoni, şi tatăl său care este pregătit să-l înmormânteze după ce a ajuns pe lunga listă cu copiii inocenţi ucişi fără nici un motiv.

Una din victimele copii care au fost ucise în timpul bombardamentelor israeliene asupra casei lui Nezar Rayan, unul din liderii Hamas.

Chiar şi copiii din Gaza sunt ţinte pentru tancurile armatei israeliene.

Cei trei fii ai lui Nezar Rayan ale căror suflete au fost luate de rachetele israeliene pe când se aflau în casa lor.

Armata israeliană, furioasă, îl bombardează pe Nezar Rayan şi copiii săi.

Fiica lui Nezar Rayan a fost ucisă de avioanele israeliene pentru că se considera a fi periculoasă pentru securitatea şi siguranţa Israelului.

Copilul de 4 ani, Haya Hamdan, este înmormântat după ce un atac israelian a lovit căruţa în care se afla împreună cu sora sa, Lama, în vârstă de 9 ani.

Lama Hamdan, 9 ani, nu ţinea în mână o puşcă, nici măcar o piatră atunci când o rachetă israeliană a omorât-o în Beit Hanoun.

Surorile lui Lama şi Haya îşi i-au rămas bun de la surorile lor şi cu ochii plini de lacrimi se întreabă care este motivul pentru care au fost ucise.

Aveau Lama şi Haya Hamdan arme atunci când au fost ţintite de rachetele israeliene?

Copiii lor nu au murit dar trec prin crize şi suferinţe timpurii fără nici o legătură cu inocenţa lor.

Dina a fost ucisă împreună cu cele 4 surori ale sale după ce un atac a lovit casa lor din Beit Lahia.

Chiar şi copiii din Cisiordania care şi-au arătat sprijinul au fost ucişi de Israel.

Acest bărbat şi-a pierdut cele 5 fiice şi nu a luptat împotriva Israelului pentru a fi atacat.

Rudele acestui copil sunt pregătite să o înmormânteze după ce au găsit-o sub dărâmăturile casei.

O rudă a Dinei Balosheh arată lumii crimele oribile săvârşite împotriva copiilor.

Bunica lui Yahya Alhayek îl recunoaşte după ce l-au găsit sub resturile casei.

Un bărbat palestinian ţine în braţe un copil care şi-a dat ultima suflare înainte de a ajunge la spital.

Sursa: palestinalacrimamea.blogspot.com, 11.01.2009

Joomla templates by a4joomla