O anchetă a publicaţiei Jurnal de Chişinău, realizată cu sprijinul Asociaţiei daneze pentru jurnalism de investigaţie, a ajuns la concluzia că R.Moldova este "un poligon perfect pentru testarea tehnologiilor electorale «murdare»", anunţă ediţia de marţi a acestui ziar moldovean.

Cu câteva săptamâni înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie, Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) a prezentat o listă a cetăţenilor cu drept de vot în care figurau 3.054 de milioane de alegători, cu aproape 800 de mii de alegători mai mult decît la legislativele precedente.

Această creştere este improbabilă, deoarece "chiar şi în cei mai buni ani din punct de vedere ai sporului natural, natalitatea a fost inferioară mortalităţii în (Republica) Moldova cu 15.000-18.000 de persoane anual", a declarat Nicolae Răileanu, reprezentantul partidului politic Alianţa Moldova Noastră (AMN) la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Au fost descoperite dovezi privind eliberarea de către MDI a sute de mii de acte de identitate"pentru o singura zi", cu care anumite persoane ar fi putut vota în diferite locuri, potrivit jurnaliştilor, care au verificat chiar în baza de date a MDI seria şi numărul cărţii de identitate, codul numeric personal şi numele mai multor persoane.

În urma verificărilor, s-a descoperit că existau înregistrate zeci de persoane diferite cu aceleaşi date de pe cartea de identitate.

Potrivit datelor publicate de Serviciul de grăniceri înainte de alegerile din 5 aprilie, aproximativ 600.000 de moldoveni se aflau la acea dată în străinătate, deşi, neoficial, se vehiculează o cifră de circa un milion. În cadrul investigaţiei, jurnaliştii au declarat că au depistat zeci de exemple de persoane cunoscute ca fiind plecate peste hotare care apăreau pe listele electorale ca şi cum ar fi votat.

              

În legătură cu prezenţa numelor unor persoane decedate pe listele electorale, la o întîlnire cu utilizatorii de bloguri din Republica Moldova, Marian Lupu a declarat: "Au fost decedaţi care au votat la 5 aprilie? Da!".

El a adăugat însă: "Ştim că au fost probleme cu listele electorale. Această problemă a fost identificată la alegerile din 2009, dar ea a fost prezentă şi la alegerile din 2005. În rest, vreau să văd probe, care ar demonstra falsificarea alegerilor", a spus Lupu.

Investigaţia a descoperit mai multe cazuri de vot dublu, semnături false, nereguli în legătură cu votul bolnavilor psihic, votarea fără acte de identitate şi fără a avea drept de vot.

Potrivit anchetei jurnalistice, reprezentantul unui partid a declarat, sub protecţia anonimatului, că mai mulţi observatori au fost "cumpăraţi" de alţi concurenţi electorali sau au fost chiar "îmbătaţi".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, susţine că probele de fraudare a alegerilor aduse de opoziţie nu au fost luat în considerare pentru că aceasta trebuia să documenteze fiecare presupusă fraudă în timpul campaniei electorale, să se adreseze birourilor electorale, Comisiei Electorale Centrale, instanţelor de judecată, să fixeze încălcările în procesele verbale şi să dispună de deciziile instanţelor abilitate pe marginea presupuselor fraude.

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/r-moldova-este-un-poligon-perfect-pentru-fraudarea-alegerilor.html?3614;4672656

Presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a acuzat joi regimul comunist de la Chisinau ca a transformat tara "intr-un stat politienesc" iar valorile democratice au fost distruse de regimul condus de presedintele Vladimir Voronin.

"Datorita acestei guvernari, Republica Moldova este izolata de restul Europei. Comunistii nu au participat la formarea statului de drept, la adoptarea Constitutiei si de aceea au transformat statul in unul comunist. Avem pe de o parte un stat de drept, iar pe de alta parte o justitie comunista, iar dovada este guvernarea din ultimii opt ani. Presedintele Vladimir Voronin, fost ministru de interne, vrea sa transforme tara intr-un stat politienesc", a declarat Mihai Ghimpu intr-o conferinta de presa.

La randul sau, vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, a declarat ca in Republica Moldova, drepturile fundamentale ale omului nu sunt respectate, justitia este corupta iar mass-media nu este libera.

"Care dintre drepturile omului mai sunt astazi respectate in Republica Moldova? Andrei Ivantoc, care a fost detinut ilegal 15 ani la Tiraspol, tocmai pentru ca cerea independenta si statalitatea Republicii Moldova, revenit la Chisinau si reabilitat de CEDO a fost batut de politia comunista a lui Voronin. Acesta este raspunsul statului Moldova? ", a afirmat Dorin Chirtoaca.

Tot joi, tinerii liberali din Moldova au sustinut o conferinta de presa sub genericul "29 iulie - zi decisiva pentru tineretul din Republica Moldova". Liderii tineretului liberal au vorbit despre necesitatea locurilor de munca pentru tineri dar si despre necesitatea cresterii imediate a salariilor.

"Cei opt ani de comunism au alungat peste un milion de cetateni peste hotare din care jumatate sunt tineri. Daca nu se va schimba nimic vor pleca toti tinerii. Nimeni nu doreste sa spele vase, sa care pietre sau sa aiba grija de batranii altora", a declarat Ion Bardan, unul dintre liderii tineretului Partidului Liberal din Republica Moldova.

Potrivit exit-pool-urilor realizate de liberali la iesirea de la urne, la alegerile parlamentare din 5 mai, peste 70% dintre tinerii care au participat la scrutin au votat impotriva Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2009/07/article_49490.html

Întrebat de reprezentanţi ai comunităţii româneşti de la Praga, cu care s-a întâlnit în timpul vizitei de stat în Cehia, care ar fi momentul în care românii s-ar putea uni într-un suflet, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: “Uniunea Europeană.
România nu şi-a propus să introducă în peisajul european elemente care să stimuleze nerespectarea frontierelor de stat de după Al Doilea Război Mondial. De aceea facem efortul de a include Republica Moldova în grupul Balcanilor de Vest. Odată intrată în UE, circulaţia şi drepturile cetăţenilor români şi ale cetăţenilor Republicii Moldova se uniformizează. Dacă e să vorbim despre unire, nu am fariseismul de a pronunţa acest cuvânt. Unirea se va putea produce doar când cetăţenii ambelor ţări vor dori acest lucru”.

Cu numai doua saptamani inaintea alegerilor parla­mentare programate pentru data de 29 iulie, comunistii lui Voronin au scazut de la 49,5% din optiunile de vot ale moldovenilor, atat cat arata scorul Partidului Comunist (PCRM) la scrutinul din 5 aprilie, la 29,7%, releva cel mai recent sondaj de opinie, "Vox Populi - iulie 2009", realizat de Asociatia Demografilor si Sociologilor din Republica Moldova.

Pe pozitia secunda, se situeaza Partidul Liberal (PL) cu 13,3%, urmat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 12,8%, Alianta Moldova Noastra (AMN) cu 7,9% si Partidul Democrat cu 7,1% (PD) dintre voturile alega­torilor. Potrivit sondajului, celelalte formatiuni politice ar acumula sub 3% din totalul voturilor. Realizatorii sondajului sustin ca circa 30% din persoanele intervievate nu au exprimat o optiune politica. Potrivit studiului, 43% dintre inter­vievati au apreciat ca negativa blocarea de catre opozitie a alegerii presedintelui si provocarea alegerilor anticipate, in timp ce 34% au salutat aceasta decizie. Cei mai carismatici lideri raman Vladimir Voronin cu 22,5%, urmat de edilul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cu 18,5% iar pe cea de a treia pozitie se afla liderul PLDM, Vlad Filat. Aproxi­mativ 58% dintre intervievati s-au declarat nemultumiti de conditiile in care traiesc, iar 54% considera ca lucrurile in Republica Moldova merg intr-o directie gresita. In ceea ce priveste implicarea Romaniei in evenimentele violente postelectorale de la Chisinau din 7 aprilie, doar 24,5% dintre repondenti vad acest scenariu ca pe unul real.

Sursa: www.ziua.ro

 

Un nou consul romån la Chişinău va fi numit cel mai probabil în interval de o săptămånă, a declarat, ieri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvånt al MAE, Alin Şerbănescu.
„Romånia va avea un nou consul la Chişinău cel mai probabil în următoarea săptămånă“, a spus Şerbănescu.
Purtătorul de cuvånt a spus că măsura se justifică prin faptul că la consulatul romånesc de la Chişinău există o activitate intensă şi complexă. Numirea unui nou consul la Chişinău are loc în contextul în care fostul consul, Ion Nuică, şi-a prezentat demisia, luni, în aceeaşi zi în care ziarul „Curentul“ a făcut public un film în care diplomatul romån se afla în ipostaze intime cu o femeie care „pare“ a fi angajată a consulatului.


 Va reamintim scandalul in care a fost protagonist Consulul României la Chişinău.

Ion Nuică, şi-a prezentat demisia, luni dimineaţă. La originea acestei demisii s-ar afla o înregistrare în care consulul este surprins în ipostaze intime cu o presupusă angajată a Consulatului României la Chişinău.

Totul a pornit de la o înregistrare video, trimisă cotidianului Curentul, în care apare consulul României la Chişinău, Ion Nuică, în timp ce întreţine relaţii sexuale cu o tânără.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a confirmat demisia consulului şi a precizat că acesta îşi anunţase intenţia încă de vineri, luni semnând numai actul oficial. Ministerul de Externe nu a comentat, însă, motivele acestei demisii şi a informat că filmul apărut este irelevant din moment ce consulul era deja demisionar.

Redacţia Curentul susţine că a primit un film realizat cu camera ascunsă în care, un domn prezentat drept diplomat român, întreţine raporturi sexuale cu o femeie care pare să fie rezidentă în Republica Moldova, dar despre care autorii filmării susţin că este angajată în cadrul Consulatului. Cei doi protagonişti discută şi despre unele treburi de serviciu, însă nu chestiuni ce ar interesa siguranţa naţională, precizează Curentul.

Cotidianul comentează că montajul filmului - realizat în stilul documentarelor Mosfilm - introduce un generic cu accente politice tipice propagandei regimului comunist de la Chişinău.

Noul scandal intervine în plin îngheţ diplomatic între Chişinău şi Bucureşti, în condiţiile în care România nu are ambasador în capitala moldoveană, după ce autorităţile de aici au refuzat să-şi dea acordul pentru persoana propusă de Ministerul Afacerilor Externe român. Fostul ambasador român la Chişinău Filip Teodorescu a fost expulzat în aprilie, împreună cu un alt diplomat român, după ce puterea din Republica Moldova a acuzat România de implicare în violenţele postelectorale din 7 aprilie. Va avertizam ca imaginile postate sunt necenzurate.

 Sursa: www.realitatea.net

Joomla templates by a4joomla