Romanii din Elvetia, revoltati de afisul cu corbi al campaniei UDC

 Afisele cu corbii din cadrul campaniei impotriva extinderii liberei circulatii in Elvetia, desfasurata de Uniunea Democrata de Centru (UDC), i-au dezamagit pe unii cetateni romani si au creat Elvetiei o imagine de tara a rasismului si xenofobiei, relateaza Tribune de Geneve in editia electronica.

"Aici, afisul care ii infatiseaza pe romani drept corbi care vin sa jefuiasca Elvetia a fost primit foarte prost. Autoritatile inteleg ca este vorba despre o dezbatere democratica, dar apreciaza ca aceasta dezbatere merge prea departe! Elvetia incepe sa aiba o reputatie de tara rasista. Aceste campanii ale UDC fac sa se uite faptul sa suntem o tara primitoare", a declarat ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler.

"Este foarte dur pentru mine! Sunt socata de aceasta xenofobie. Nu suntem corbi. Nu asta este Elvetia! As vrea sa mi se prezinte scuze!", a declarat Ina Tosca, artista si jurnalista de nationalitate romana care locuieste de sase ani in Evetia.

"Este foarte trist si revoltator, dar elvetienii au si ei corbii lor si stiu ca acest afis nu reprezinta decat o mica parte din opinia lor publica", conchide o trecatoare la vederea afisului.

In opinia romanilor, cei asimilati corbilor sunt romii. "Este de inteles, cu publicitatea negativa pe care ne-o fac romii din strainatate!", sustine un sofer de taxi, iar multi vad in aceasta un atac direct impotriva acestei comunitati.

"Este normal ca un partid extremist sa foloseasca asemenea metode pentru a manipula oamenii si a instiga la violenta, dar aceasta ma surpinde din partea tarii dumneavoastra", a declarat Margareta Matache, directoarea asociatiei Romani Criss, care lupta impotriva discriminarii.

Claude-Alain Voiblet, coordonatorul campaniei UDC, raspunde insa ca afisul nu este deloc xenofob, argumentand ca acesta nu vizeaza nici un popor, ci simbolizeaza pericolele liberei circulatii a persoanelor. "Nu trebuie sa ne lasam inselati asupra publicului tinta. Ne adresam alegatorilor elvetieni, nu romanilor (...) Chiar si fara text, acest afis este intru totul descifrabil. Ii determina pe oameni sa se intereseze de campanie. Acesta este obiectivul nostru".

Sursa: The Epoch Times, 23.01.2009

Partidul elvetian nationalist UDC indeamna electoratul sa nu accepte in tara "corbii" romani si bulgari

 
Partidul elvetian nationalist UDC si-a inceput campania impotriva acordarii dreptului de a circula si munci liber in Elvetia muncitorilor romani si bulgari, informeaza AFP, citata de NewsIn. Partidul elvetian indeamna populatia sa nu primeasca in tara "corbii" romani si bulgari. Afisele organizatiei politice elvetiene sunt insotite de sloganul: "Sa deschidem porţile pentru abuzuri? Nu!". http://www.libre-circulation-non.ch/

"Corbii sunt rapace, pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari. (...) In mitologie sunt deseori asociati cu vrajitoarele", a declarat Toni Bruner, presedintele partidului de dreapta populist, antieuropean si xenofob. Romania si Bulgaria sunt considerate de extremistii elvetieni tari din lumea a treia marcate de coruptie si infractionalitate.

De ani de zile, UDC, principala forta politica a tarii (29% din voturi la ultimele legislative), s-a specializat in afise controversate ce urmaresc sa provoace teama fata de straini. In 2007, partidul lui Christoph Blocher a condus o campanie in favoare unei legi care sa permita trimiterea infractorilor straini in tara lor de origine. Afisele folosite de partidul de dreapta prezentau trei oi albe pe un drapel elvetian si o oaie neagra care era lovita cu sutul de una dintre cele albe.

In primavara, UDC a facut campanie pentru inasprirea conditiilor de naturalizare a strainilor, prin afise ce reprezentau maini de culoare care incercau cu aviditate sa prinda un pasaport elvetian.

Jean-Henri Francfort, un specialist in comunicare considera ca pozitia partidului se va schimba in conditiile in care aripa sa economica este favorabila Uniunii Europene, insa a mentionat ca acest stil de afis aminteste de "anii negri ai nazismului".

Pentru politologul Pascal Sviarini, folosirea de catre UDC a corbilor permite un joc al simbolurilor - corbul este legat de moarte, dar partidul elvetian nu poate fi acuzat de rasism. "Poate se incearca o menajare a unei parti a electoratului, care nu este xenofoba si care nu a agreat campania cu oile", a precizat el. Elvetienii au fost chemati la urne pe 8 februarie pentru a decide daca tara lor va permite muncitorilor romani si bulgari sa lucreze liber pe teritoriul sau si daca acordurile generale cu Uniunea Europeana vor fi prelungite.

Sursa: Ziua, 05.10.2009

Joomla templates by a4joomla