Partidul elvetian nationalist UDC indeamna electoratul sa nu accepte in tara "corbii" romani si bulgari

 
Partidul elvetian nationalist UDC si-a inceput campania impotriva acordarii dreptului de a circula si munci liber in Elvetia muncitorilor romani si bulgari, informeaza AFP, citata de NewsIn. Partidul elvetian indeamna populatia sa nu primeasca in tara "corbii" romani si bulgari. Afisele organizatiei politice elvetiene sunt insotite de sloganul: "Sa deschidem porţile pentru abuzuri? Nu!". http://www.libre-circulation-non.ch/

"Corbii sunt rapace, pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari. (...) In mitologie sunt deseori asociati cu vrajitoarele", a declarat Toni Bruner, presedintele partidului de dreapta populist, antieuropean si xenofob. Romania si Bulgaria sunt considerate de extremistii elvetieni tari din lumea a treia marcate de coruptie si infractionalitate.

De ani de zile, UDC, principala forta politica a tarii (29% din voturi la ultimele legislative), s-a specializat in afise controversate ce urmaresc sa provoace teama fata de straini. In 2007, partidul lui Christoph Blocher a condus o campanie in favoare unei legi care sa permita trimiterea infractorilor straini in tara lor de origine. Afisele folosite de partidul de dreapta prezentau trei oi albe pe un drapel elvetian si o oaie neagra care era lovita cu sutul de una dintre cele albe.

In primavara, UDC a facut campanie pentru inasprirea conditiilor de naturalizare a strainilor, prin afise ce reprezentau maini de culoare care incercau cu aviditate sa prinda un pasaport elvetian.

Jean-Henri Francfort, un specialist in comunicare considera ca pozitia partidului se va schimba in conditiile in care aripa sa economica este favorabila Uniunii Europene, insa a mentionat ca acest stil de afis aminteste de "anii negri ai nazismului".

Pentru politologul Pascal Sviarini, folosirea de catre UDC a corbilor permite un joc al simbolurilor - corbul este legat de moarte, dar partidul elvetian nu poate fi acuzat de rasism. "Poate se incearca o menajare a unei parti a electoratului, care nu este xenofoba si care nu a agreat campania cu oile", a precizat el. Elvetienii au fost chemati la urne pe 8 februarie pentru a decide daca tara lor va permite muncitorilor romani si bulgari sa lucreze liber pe teritoriul sau si daca acordurile generale cu Uniunea Europeana vor fi prelungite.

Sursa: Ziua, 05.10.2009

Joomla templates by a4joomla