Daca exista o data care aminteste ca Italia a fost o tara a emigratiei, aceasta este cea de 8 august 1956, cand au murit intr-o mina din satul belgian Marcinelle 262 de mineri, dintre care 136 italieni. In aceeasi zi in care presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini, rememora cea mai tragica data a emigratiei italiene, dupa cel de-al doilea razboi mondial, in Italia intra in vigoare legea care considera imigratia clandestina drept infractiune, noteaza ziarul El Pais consultat de Agerpres.
   La nimic nu au folosit reprosurile bisericii, respingerea sindicatelor si a opozitiei, preocuparile presedintelui italian, ex comunistul Giorgio Napolitano si indoielile multor juristi privind constitutionalitatea sa: pentru cei 650.000 de imigranti fara acte in regula, care se apreciaza ca exista acum in Italia, prezenta lor in aceasta tara ii transforma in infractori. Duminica au intervenit primele detentii in numeroase orase. Masura cuprinsa in pachetul de securitate promovat de ministrul italian de interne, Roberto Maroni - membru de vaza al Ligii Nordului, partidul care a facut din lupta impotriva imigratiei pilonul proiectului sau politic - indeplineste promisiunea pe care guvernul lui Silvio Berlusconi a facut-o acum un an in primul sau consiliu de ministri. Este insa vorba de o indeplinire cu jumatate de masura. Executivul tocmai a aprobat un decret care, potrivit calculelor oficiale, va permite reglementarea situatiei a cel putin 300.000 de clandestini.
   Decretul a fost aprobat la cererea membrilor coalitiei de la putere, care in ajunul intrarii in vigoare a legii antiimigratie, au pus pe masa problema pe care o va presupune penalizarea a mii de 'badanti': persoane care au grija de varstnici si bolnavi si pe care mii de familiile italiene ii gazduiesc in casele lor. "Ce le vom spune famililor?", a intrebat vicepremierul de origine democrat-crestina Carlo Giovanardi, care a propus prima data aceasta reglementare. Giovanardi a suscitat resentimente in randul membrilor formatiunii Popolo de la Liberta, partidul lui Berlusconi si furia partenerilor din Liga Nodului.
   Dar pana la urma, reglementarea masiva a ingrijitorilor si a personalului menajer a fost aprobata prin decret saptamana trecuta. Incepand de la 1 septembrie, aceste persoane isi vor putea legaliza situatia din campul muncii prin achitarea unei taxe, similara contributiilor varsate la securitatea sociala care asteapta un aport de circa 1,3 miliarde de euro. Se repeta acum in Italia ceea ce s-a intamplat, in 2002, cand inainte de intrarea in vigoare a Legii privind Imigrantii strainii guvernul lui Berlusconi a reglementat situatia a 650.000 de imigranti fara acte in regula.
   "A fost cea mai mare reglementare aprobata in Italia'" aminteste Tito Boeri, economist si profesor la Universitatea Bocconi din Milano, care este de parere ca executivul a fost nevoit sa raspunda din nou prin aceeasi masura. Deoarece multimea de 'badanti' 'reprezinta pentru multe familii singurul recurs pentru a acoperi neajunsurile sistemului protectiei sociale'. Insa chiar si prin aceasta reglementare selectiva, problemele nu par sa se rezolve. Deoarece penalizarea imigrantilor ilegali afecteaza si alte sectoare de productii, precum constructiile si agricultura.
   Este ceea ce asigura multi reprezentanti ai partidelor integrate in guvern, in frunte cu ministrul pentru desvoltare, Claudio Scajola, care in ziarul Corriere della Sera, s-a aratat in favoarea "solutionarii situatiilor cele mai delicate care nu au nicio legatura cu criminalitatea". Afirmatiile sale au suscitat o apriga polemica in Italia. Liga Nordului a replicat ca 'nu exista nicio posibilitate de a aproba si alte reglementari". Intre timp, lideri ai partidului lui Berlusconi au insistat ca este vorba de o necesitate vitala pentru companii. Duminica a fost Fini, cel care le-a reamintit din Belgia aliatilor sai politici ca "trebuie respectata munca celor care nu se afla in situatie legala".
   "Dezbaterea deschisa si decizia de a reglementa situatia personalului menajer si a ingrijitorilor este o dovada ca politicile guvernului asupra imigratiei au esuat si sunt destinate esecului", argumenteaza profesorul Boeri, "avand in vedere ca multe companii din nord-estul Italiei (fieful politic al Ligii Nordului) au nevoie de mana de munca pe care legea asupra imigratiei o face inaccesibila". Lotul de intrare a imigrantilor extracomunitari a oferit 170.000 locuri de munca in 2007.
   S-au primit aproape 700.000 de cereri. "Potrivit legii, sunt patronii cei care trebuie sa prezinte o cerere (de permis de munca) pentru imigrantii aflati teoretic in strainatate, dar care se afla de fapt aici" explica juristul Fulvio Vassallo Paleologo. Potrivit acestui specialist in legislatia muncii straine, guvernul "ii penalizeaza pe imigranti" cu noi legi si genereaza "o situatie imposibil de sustinut pentru aglomeratele tribunale italiene".
   Este insa si o masura menita sa evite limitarile impuse expulzarilor prevazute in normativa Uniunii Europene. "Asa numita directiva a rusinii, directiva de reintoarcere aprobata in decembrie 2008, cu toate defectele sale prevede garantii pentru imigranti impotriva expulzarii. Exceptand cazul in care s-a comis o infractiune", spune Vassallo. Insa in Italia incepand de duminica este deja o infractiune sa traiesti fara a avea acte in regula, conchide ziarul.

Campanie de linsaj antiromanesc in Italia

Campania de linsaj a romanilor din Italia s-a dezlantuit din nou. De aceasta data, pretextul a fost un viol in banda comis de patru romani la Guidonia, Roma. Bestiile, beti si posibil drogati, au atacat un cuplu de tineri italieni, pe barbat l-au batut si l-au bagat in portbagaj, iar pe femeie au violat-o.

Comunitatea romaneasca din Italia a devenit tinta atentatelor extremiste, la instigarea autoritatilor.

Diversiunea Mailat se repeta

Violul a fost comis in toiul noptii, pe un camp plin de gunoaie, aruncate ilegal de catre firmele de salubritate ale mafiei. Tinerii indragostiti nu aveau ce cauta acolo, nici macar pentru a face sex in masina. Violatorii renuntasera sa atace un alt cuplu, deoarece se afla intr-o masina mica, un Ford K, unde nu aveau loc sa faca sex, conform declaratiei unuia dintre faptuitori. Probabil ca tinerii italieni se duceau noaptea la groapa de gunoi pentru a se droga in liniste. Victimele au atras si ele nenorocirea asupra lor. O intamplare trista, intr-un loc sordid si cu personaje sordide. In zona, italianul Davide Franceschini, drogat cu cocaina, violase si el o tanara.

Mecanismul care a dus la declansarea atacurilor antiromanesti sub pretextul asasinarii Giovannei Reggianni de catre Romulus Mailat in 2007, s-a declansat automat si acum. Vittorio Rizzi, de la Brigada Mobila a mintit la vremea respectiva ca Giovanna Reggiani a fost violata si avea lenjeria sfasiata, pentru a incita opinia publica impotriva romanilor.

Tot Rizzi s-a ocupat si de arestarea violatorilor romani. Desi acestia au fost arestati noaptea, la ora 03.45, au fost adusi la sediul carabinierilor la o ora de maxima audienta, in "prime time", pentru televiziunile invitate anume la fata locului. Multimea dezlantuita care a vrut sa-i linseze pe violatori, a fost chemata prin SMS-uri, conform presei italiene.

Declaratii fasciste

Franco Frattini, ministrul italian de Externe a legat inadmisibil violul de comunitatea romaneasca din Italia, declarand ca aceasta este vinovata pentru o mare parte din infractiunile din Italia. Frattini a incriminat astfel un milion de romani care muncesc cinstit in Italia. Ministrul italian a mai fost criticat in Parlamentul European pentru instigari rasiste. El a mai cerut si ca violatorii sa-si faca pedepsele in Romania, desi Catalin Predoiu, ministrul roman al Justitiei, spune ca acordul juridic romano-italian contine prevederi diferite. Un alt ministru, Calderoli, cere si el, in stil saudit, castrarea faptuitorilor.

Violenta s-a dezlantuit impotriva romanilor cinstiti din Italia. O sticla incendiara a fost lansata asupra unui restaurant romanesc, iar macelaria unui roman a fost aruncata in aer. Un grup de italieni a atacat cu rangi si bate un grup de romani. Conform politiei, agresorii arestati fac parte din organizatia extremista "Forza Nuova", condusa de eurodeputatul Roberto Fiore, vechi terorist si agent al serviciilor secrete italiene. Fiore a fost condamnat la ani grei de puscarie, impreuna cu trei ofiteri SISMI (serviciile militare italiene) pentru atentatul cu bomba de la Bologna.  

Dubla masura

Conform ISTAT, Institutul italian de statistica, 6,5 milioane de italience intre 16-70 de ani au fost agresate sexual cel putin o data in timpul vietii. Violatorii, 90% italieni, sunt in proportie de 69% cunostinte ale victimelor, iar 1,5 milioane de italience au fost violate sub varsta de 16 ani. Chiar in ziua violului pentru care sunt acuzati romanii, a fost judecat in stare de libertate, starnind protestele organizatiilor feministe, Alessio Amado. Acesta a violat-o pe romanca Magdalena, mama a doi copii, chiar la firma unde aceasta era angajata. Violatorul Davide Franceschini este si el judecat in stare de libertate. "Violurile starnesc indignare numai daca sunt comise de straini", scrie cotidianul "La Stampa".

 Sursa: George Scarlat, Ziua, 31.01.2009

Joomla templates by a4joomla