JAKARTA - In doua hoteluri de lux din centrul capitalei Indoneziei au explodat bombe, ucigand opt persoane si ranind multe altele, intr-un atac despre care presedintele sustine ca va duce la afectarea increderii in cea mai mare economie de piata din sud-estul Asiei.

Atacurile sinucigasilor cu bomba au lovit hotelurile JW Marriott si Ritz-Carlton - amandoua hoteluri fiind cunoscute si vizitate de oamenii de afaceri din strainatate, fiind printre cele mai bine protejate din punct de vedere al securitatii din Jakarta - la momentul la care clientii lor luau micul dejun.

In timp ce suspiciunile vor cadea probabil asupra gruparii militante Jemaah Islamiah, acuzate si de un alt atac asupra hotelului Marriot, precum si pentru bombardarea insulei Bali in 2002 unde au muri 202 oameni, seful politiei din Danuri sustine ca este prea devreme pentru a face speculatii.

 

"Inca lucram. Organizam cercetari la locul faptei, deci nu putem grabi lucrurile", a declarat el.

Gruparea, care doreste crearea unui stat islamist in partea de sud-est a Asiei, a fost acuzata de un sir de atacuri pana in 2005, dar multi militanti au fost arestati de atunci.

Vizibil suparat, presedintele Susilo Bambang Yudhoyonu, reales luna aceasta pe considerentele unei securitati imbunatatite si a unei economii sanatoase, a declarat ca atacurile reprezinta actele unei grupari teroriste menite sa distruga tara.

"Sunt sigur ca majoritatea dintre noi suntem ingrijorati, ne pare foarte rau si jelim in liniste", a declarat el la o conferinta de presa, adaugand ca atacatorii "radeau si se veseleau cu furie si dispret".

"Acestia nu cunosc sensul umanitatii si nu le pasa de distrugerea tarii, pentru ca acest act de teroare va avea un impact larg asupra economiei noastre, climatului de afaceri, turismului, asupra imaginii noastre in lume si multe altele."

Politia a declarat ca atacatorii au intrat la Marriot dandu-se drept clienti, miercuri, pentru a plasa bombele in camerele lor. O a treia bomba a fost gasita si dezactivata intr-o geanta de laptop la al 18-lea etaj.

"Camera 1808 a devenit postul lor din 15 iulie", a declarat la o conferinta de presa seful general al politiei, Bambang Hendarso Danuri, adaugand ca atacatorii sinucigasi au fost ucisi in explozii.

Televiziunea TVOne din Indonezia a aratat o serie de imagini ale unui om despre care sustin ca este atacatorul de la Ritz-Carlton. Acesta purta o sapca de baseball si tragea o geanta cu rotile.

Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2009/07/article_49747.html

Joomla templates by a4joomla