Alegerile prezidenţiale şi provinciale din Afganistan s-au desfăşurat ieri într-o atmosferă de teroare, cauzată de ameninţările şi atacurile militanţilor extremişti din gruparea talibanilor.
Mişcarea insurgentă care luptă cu guvernul afgan, dar mai ales cu americanii şi aliaţii lor, a declanşat ieri un adevărat val de atacuri menite să împiedice prezenţa la vot a populaţiei. Cu o zi înainte, vechile gazde ale teroristului Osama bin Laden anunţaseră că vor tăia degetele fiecărui cetăţean afgan care votează. Asta în condiţiile în care în Afganistan alegătorii sunt obligaţi să-şi înmoaie degetul arătător într-o cerneală persistentă. Deşi această practică are scopul de a împiedica votul multiplu, astfel cetăţenii care încalcă „interdicţia“ talibanilor devin ţinte uşor de reperat.

 Alegeri în „stil terorist“

   Militanţii talibani s-au folosit de toată gama de atacuri teroriste, cu precădere în capitala Kabul sau în regiunea de sud, unde sunt foarte prezenţi. Talibanii fie au trimis trupe să ocupe localităţi, fie au atacat cu atentatori sinucigaşi cu bombă sau chiar au lansat mici rachete asupra unor oraşe.
Tocmai din această cauză, prezenţa la vot a fost doar undeva în jurul a 50% din cei aproximativ 17 milioane de afgani cu drept de vot.
Cåteva zeci de mii de militari americani, ai ţărilor NATO şi ai cåtorva alţi aliaţi, alături de 300.000 de militari afgani au patrulat ieri străzile pentru a asigura buna desfăşurare a votului şi a-i contracara pe militanţii islamişti.

 Pe termen scurt, nu schimbă mare lucru

   Rezultatul alegerilor nu prea poate schimba mare lucru în această ţară sfåşiată de război, unde talibanii duc o rebeliune extrem de activă încă din 2001, cånd regimul lor a fost răsturnat de la putere pentru că l-a găzduit pe Osama bin Laden, artizanul atacurilor de la 11 septembrie.
Cel mai probabil, actualul preşedinte Hamid Karzai va cåştiga primul tur cu 45% faţă de cele 25% ale fostului său ministru Abdullah Abdullah, însă situaţia e atåt de dificilă, încåt asta nu va aduce vreo mare schimbare. Cu o economie foarte slabă, un grad ridicat de sărăcie şi analfabetism, dar şi  cu o insurgenţă islamistă extrem de dură şi greu de contracarat, Afganistanul e în mare parte o ţară neguvernabilă.

Sursa:http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009082132907/In-lume/Pedeapsa-talibanilor-pentru-vot-moartea-sau-taierea-degetului.html

   Talibanii au ameninţat duminică, pentru prima dată, că vor ataca direct birourile de vot la alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi din Afganistan, a anunţat purtătorul lor de cuvânt, Yousuf Ahmadi.

Ameninţarea, înscrisă pe afişele lipite sau distribuite în satele din sudul ţării, a fost autentificată de purtătorul de cuvânt al talibanilor. "Acest mesaj urmăreşte să informeze locuitorii să nu participe la alegeri, pentru a nu deveni victime ale operaţiunilor noastre, deoarece vom utiliza tactici noi", se arată în textul atribuit unor diverşi comandanţi talibani din sudul ţării. "Utilizăm tactici noi care vizează centrele de vot. Oricine va fi rănit în interiorul sau în apropierea centrelor de vot va fi responsabil, deoarece a fost informat în prealabil", a declarat Yousuf Ahamdi pentru AFP. Talibanii au cerut până în prezent boicotarea alegerilor, precizând că nu vor ataca birourile de vot pentru a nu provoca victime în rândul civililor.

   

Sursa:http://www.mediafax.ro/externe/afganistan-talibanii-ameninta-cu-atacarea-birourilor-de-vot-la-alegerile-de-joi.html?3614;4770611

 

Joomla templates by a4joomla