APADAR este o organizatie non guvernamentala infiintata in 2002 care activeaza in contextul general al apararii drepturilor omului.

Situatia refugiatilor si apatrizilor in Romania impune crearea unor organisme precum Asociatia pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor pentru a le apara interesele. Dat fiind faptul ca fondurile care sa acopere cheltuielile care privesc grupurile tinta (solicitanti de azil, persoane care au obtinut deja statutul de refugiat si apatrizi) vin de la bugetul de stat, aceste fonduri sunt limitate si limitative in acelasi timp. Pentru o analiza corecta a fiecarui caz in parte, pentru ca este imperativ sa constientizam ca fiecare caz este unic, sunt necesare mai multe resurse. APADAR incearca sa le identifice si sa le foloseasca pentru apararea drepturilor unor persoane care, exceptind incercarile de frauda ale unor slicitanti de azil, sunt victime ale unor sisteme deficiente din punct de vedere al tarilor contractante ale Conventiei de la Geneva (1951).

 

Datorita apropiatei aderari la Uniunea Europeana, in Romania a inceput un val de migratie care, dupa toate statisticile, se intensifica si se va intensifica in continuare. Pe langa eforturile intreprinse de institutiile guvernamentale, APADAR militeaza pentru stabilirea unei claritati legislative, a unei transparente procedurale si, nu in ultimul rand, pentru urgentarea obtinerii de catre solicitantul de protectie a unui statut care sa-i ofere securitatea necesara pentru a-si continua dezvoltarea sociala si profesionala.

Grupuri tinta:
- solicitantii de protectie
- persoanele care au obtinut deja statutul de refugiat
- apatrizii de pe teritoriul Romaniei

Obiectiv principal: Apararea drepturilor apatrizilor si refugiatilor in contextul legislativ international privind statutul acestora.

Obiective specifice:
- Informare a grupurilor tinta asupra drepturilor si obligatiilor acestora
- Sustinere a grupurilor tinta pe durata desfasurarii procedurilor legale cere le privesc
- Integrarea sociala a refugiatilor si apatrizilor

Statutul de solicitant de protectie implica repercursiuni psihologice negative pe care, aparent, cel putin, nu le-am vizat in obiectivele noastre. Conform piramidei lui Maslow, trebuie satisfacuta una dintre nevoile umane fundamentale, de la baza piramidei, si anume nevoia de de securitate, pentru ca un individ sa ajunga la stadiul in care se preocupa de statutul social si de autorealizare. Prin activitatile noastre dorim sa aducem oameni pe care ii apasa necesitatea securitatii la un nivel la care sa li se asigure posibilitatile legale si reale de a-si exercita drepturile fundamentale, incepind cu dreptul la viata.

Joomla templates by a4joomla